Antena Meniu Search
x

Video Peisaj dezolant într-unul din cele mai căutate locuri de turiști, după ce râul Sohodol a secat

Peisaj dezolant într-unul dintre cele mai vizitate locuri din Gorj. Cheile Sohodolului, unele dintre cele mai frumoase din țară, căutate pentru răcoarea muntelui și peisajele uimitoare, încep să-și piardă din farmec, după ce chiar râul care le-a sculptat a secat. Cei care și-au programat concediul în zonă s-au bucurat totuși să exploreze peșterile, în care altfel n-ar fi avut acces. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 02.08.2022, 20:08

Vezi și

Nu mai departe de luna iunie, turiştii veneau aici să se bucure în linişte de susurul apei şi de frumuseţea muntelui.

Turistă: E un peisaj deosebit. Apa si cu muntele, pe o arie restransa, totul superb. Vezi de toate.

Peisaj dezolant din cauza secetei

La nici două luni distanță, ai impresia că ai greşit destinaţia de vacanţă. Albia râului pare acum mai degrabă un drum pietruit.

Pe acelaşi subiect

Diana Speretoiu, reporter Observator: Până nu demult, pe aici curgea apă. Acum nu mai este niciun fir. Râul Sohodol pare că s-a evaporat cu totul mai ales în aceasta zonă, intens vizitată de turiști.

Pentru prima dată în vizită la Cheile Sohodolului, Florica şi Gigi şi-au făcut documentarea înainte să plece din Bucureşti. Aşa că au ajuns aici pregătiți cu cizme să traverseze apa pe care au văzut-o în imaginile de pe internet. Doar că s-au trezit că au ocupat degeaba spaţiul în bagaj.

Turistă: Am găsit totul secat. Am tras concluzia că n-am ajuns la locul potrivit, dar uitându-ne pe net, într-adevăr este Cheile Sohodolului. Aștept să plouă, să ne întoarcem.

Turist: Nu mai au același farmec fără apă. E foarte trist.

Acest grup de turiști este din Constanța. Unii dintre ei au mai fost în Chei, aşa că au ajuns să povestească celorlaţi cum ar fi trebuit să arate locul de fapt. În acelaşi timp, n-au vrut să piardă entuziasmul vacanţei, aşa că au profitat de lipsa apei ca să intre prin peşterile din zonă care de obicei erau inundate.

Turist: Apa era cam la un metru și ceva în aceasta zonă și mai ales după ploile de primăvară sau după topirea zăpezii, era foarte învolburată. Cu apă am văzut-o de foarte multe ori, fără apă e prima dată. De-asta am intrat să o explorăm.

Abia câteva sute de metri mai sus, spre creierii munților, găsim un firicel de apă ce se scurge agale printre pietre. Arie naturală protejată de aproape 300 de hectare, Cheile Sohodolului e casă şi pentru mai multe păsări rare care şi-au făcut cuiburi în stânci. Şi tot aici mai trăiesc și râși, vidre sau pisici sălbatice. Pentru toate, râul Sohodol era singura sursă de apă. Acum cei de la Apele Române caută o soluţie să scoată măcar un fir de apă la suprafață.

Doina Isar, inginer sef SGA Gorj: Avem debite foarte mici. Pe râul Sohodol, unde se manifestă și fenomenul de carst, acolo este un debit destul de mic. Intervenim prin lucrările de decolmatare să realizăm o secțiune, o îndepărtare a deponiilor, astfel încât să mai apară câte un firicel de apă.

Zeci de mii de turişti vin în fiecare an în Cheile Sohodolului pentru drumeţii sau alpinism. Autorităţile se tem acum că numărul lor va scădea din cauza schimbărilor de peisaj. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Travel » Peisaj dezolant într-unul din cele mai căutate locuri de turiști, după ce râul Sohodol a secat