Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă dacă pierzi paşaportul în străinătate. Toţi românii trebuie să ştie asta

Tot mai mulţi români aleg să-şi petreacă vacanţa în străinătate, iar una dintre marile probleme cu care aceştia se confruntă este pierderea actelor de identitate, respectiv a cărţii de identitate sau a paşaportului.

de Redactia Observator

la 28.08.2023, 09:43

Ce trebuie să facă românii dacă îşi pierd paşaportul în străinătate
Ce trebuie să facă românii dacă îşi pierd paşaportul în străinătate - Profimedia
  • Milioane de români petrec, în fiecare an, cel puţin câteva zile în străinătate.

Milioane de români decid, anual, să "schimbe aerul" şi optează pentru cea mai la îndemână variantă, respectiv să petreacă măcar câteva zile în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei aleg să meargă într-o altă ţară din Uniunea Europeană, dar sunt mulţi români care decid să meargă şi în ţări din afara Uniunii Europene.

În ciuda măsurilor de siguranţă pe care şi le iau românii care pleacă în străinătate, sunt multe momente în care aceştia ajung să rămână fără acte de identitate şi mai ales fără paşaport. Vorbim despre un document care se poate pierde, poate suferi deteriorări sau poate fi sustras.

Asta chiar şi în ciuda faptului că, de cele mai multe ori, se recomandă celor care merg în străinătate ca paşaportul românesc să fie ţinut constant în seiful din camera de hotel, iar persoana în cauză să se deplaseze într-un loc sau altul având asupra ei o copie a documentului respectiv.

Ce se întâmplă dacă eşti român şi pierzi paşaportul în străinătate

Pe acelaşi subiect

În general, persoana care ajunge într-o asemenea situaţie are de urmat anumiţi paşi clari. În primul rând, trebuie contactată cea mai apropiată ambasadă sau consulat al României, mai ales dacă vă aflaţi într-o altă ţară membră a Uniunii Europene.

Dacă sunteţi într-o ţară din afara Uniunii Europene şi nu aveţi posibilitatea de a ajunge la o ambasadă sau un consulat al României, puteţi solicita protecţie consulară din partea oricărei alte ţări a Uniunii Europene.

Este însă important de ştiut că, dacă paşaportul v-a fost furat, trebuie să daţi cu subsemnatul şi la o secţie de Poliţie. Trebuie să faceţi o plângere la Poliţie, iar în baza plângerii respective ar urma, într-un final, să obţineţi un nou titlu de călătorie.

Ce poţi face ca să te întorci în România

De cele mai multe ori, în astfel de cazuri reprezentanţii ambasadei sau ai consulatului decid care ar fi cea mai bună şi rapidă soluţie pentru a vă ajuta să vă întoarceţi în România fără paşaportul pierdut.

În principiu, există două posibilităţi, în funcţie de circumstanţe. Ori vi se eliberează de urgenţă un paşaport nou, după ce precedentul este declarat oficial anulat, ori vi se eliberează doar un titlu de călătorie care este valabil doar o anumită perioadă de timp, respectiv timpul avut la dispoziţie pentru a vă întoarce în ţară şi a rezolva definitiv situaţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Travel » Ce se întâmplă dacă pierzi paşaportul în străinătate. Toţi românii trebuie să ştie asta