Antena Meniu Search
x

Video Minorii de peste 16 ani vor putea ieşi neînsoţiţi din ţară. Condiţiile pentru a putea călători peste hotare fără părinţi

Mai puţină bătaie de cap pentru părinţi. De mâine, minorii de peste 16 ani vor avea voie să iasă din ţară neînsoţiţi. Dacă până astăzi era obligatoriu să se prezinte la vamă sau la aeroport cu mama sau tatăl, de acum va fi nevoie doar de o declaraţie notarială. Pentru restul minorilor, rămân valabile aceleaşi reguli. 

de Redactia Observator

la 19.08.2023, 19:58

Vezi și

De duminică, legea le va permite celor peste 16 ani să călătorească singuri, în anumite condiţii.  

Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră: Este vorba despre călătoria la rude, la studii, la diverse competiţii sau tratamente medicale dacă fac dovada în acest sens. Obligatoriu, în toate aceste cazuri, este nevoie de declaraţia autentificată din partea părinţilor sau a reprezentantului legal.

Femeie: Mi se pare o idee foarte bună să nu mai facem toate aceste lucruri.

Este şi cazul sportivilor care ne reprezintă la competiţiile internaţionale. În aeroport i-am întâlnit pe campionii României la jujitsu. Pentru a putea ieşi din ţară, părinţii au fost nevoiţi să facă împuternicire antrenorului. 

Pe acelaşi subiect

Ce trebuie să cuprindă declaraţie notarială pentru minorii de peste 16 ani care vor sa iasă din ţară singuri

Declaraţia notarială va trebui să cuprindă, obligatoriu, acordul părintelui, destinaţia şi scopul călătoriei

Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră: Această declaraţie trebuie prezenată fizic. Nu avem posibilitatea să facem verificări  cu privire la acest document într-o bază de date constiuită legal înrucât documentul este emis de entităţi private.

Pentru cei mai mici, regulile rămân aceleaşi

Cristina Flip, reporter Observator: Copiii de până în 16 ani vor putea ieşi în continuare din ţară doar cu părinţii sau, după caz, cu un însoţitor care are asupra lui o procură. Cei de peste 14 ani care merg într-o ţară UE vor avea nevoie şi de buletin, iar cei mai mici de paşaport. Şi tot de paşaport va fi nevoie, indiferent de vârstă dacă destinaţia e în afara uniunii europene. 

Schimbarea legii se suprapune cu perioada vacanţelor, iar cel mai bine se vede la serviciile de eliberare a paşapoartelor.

Claudiu Porojnicu, Direcţia de Paşapoarte: De la 1 iunie până în prezent au fost depuse aproximativ 70 de mii de cereri. Aproximativ jumătate dintre solicitanţi sunt minori.

În medie, timpul de aşteptare pentru eliberarea paşaportului este de 5 zile.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Minorii de peste 16 ani vor putea ieşi neînsoţiţi din ţară. Condiţiile pentru a putea călători peste hotare fără părinţi