Antena Meniu Search
x

Video Cetatea Sfântului Ladislau din Caraș-Severin, o comoară veche de 700 de ani, readusă la lumină: ''Am găsit o soluţie să reabilităm aceste ruine''

Comorile mai puţin cunoscute ale României sunt readuse la lumină. Cetatea Sfântului Ladislau, o construcţie veche de 700 de ani din judeţul Caraş Severin este acum în curs de restaurare.

de Redactia Observator

la 30.08.2022, 08:29

Vezi și

Lucrările costă aproape cinci milioane de euro, bani atraşi din fonduri europene. De anul viitor, cetatea de pe malul Dunării ar trebui să poată fi vizitată de turişti.

 Cetatea se află pe Defileul Dunării, la intrarea în comuna Coronini din Caraş-Severin. La baza ei găsim şi faimoasa stâncă Baba Caia, un monument natural din calcar, devenit şi el un punct de reper pentru turiştii din zonă. Construcţia a intrat în atenţia autorităţilor încă de anul trecut, când a început proiectul de restaurare. Lucrările arheologilor au scos la iveală mai multe săli neştiute ale cetăţii.

 Ilie Boboiescu, primar: “Noi nu am avut o imagine veche cum a arătat ea, dar împreună cu arhitectul pe care l-am avut, am găsit o soluţie în aşa fel încât să reabilităm aceste ruine.”

Valoarea lucrărilor este estimată la 4,5 milioane de euro

Pe acelaşi subiect

 Ruine care pas cu pas vor fi transformate într-un spectaculos punct de reper pentru turişti. Pentru aceştia vor fi montate platforme şi pasarele. Clădirea va fi iluminată arhitectural, iar un drum nou de acces va fi construit.

 Ilie Boboiescu, primar: Parcarea va fi pe malul Dunării, pe partea dreapta a Drumului Naţional.”

 Cetatea a fost ridicată în secolul 14 de către maghiari, ca reacţie la expansiunea otomană. O cetate geamănă, pe teritoriul actual a Serbiei a fost construită de celălalt mal al Dunării. Aceata a fost deja reabilitată cu mai multe decenii în urmă. Valoarea lucrărilor este estimată la 4,5 milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Cetatea Sfântului Ladislau din Caraș-Severin, o comoară veche de 700 de ani, readusă la lumină: ''Am găsit o soluţie să reabilităm aceste ruine''