Antena Meniu Search
x

Video Castelul din România unde ar fi fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din sud-estul Europei. "Peleşul Transilvaniei" a apărut inclusiv într-un film pe Netflix

Castelele Transilvaniei revin la viaţă. La Carei, în Satu Mare, o adevărată bijuterie şi-a recăpătat strălucirea de altădată şi atrage mii de turişti. Au fost turnate şi filme celebre în castelul Karoly, o fortăreaţă de legendă, cu o istorie de peste 500 de ani.  

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 31.07.2022, 08:59

Vezi și

Este cunoscut drept Peleşul Transilvaniei şi legenda spune că aici ar fi fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din sud-estul Europei. Castelul Karoly, o bijuterie arhitecturală, ce datează din anul 1482, îşi arată splendoarea din centrul unui parc dendrologic. 

Dragoş Georgescu, manager: Suntem într-o sală care este o bibliotecă, un birou, cam aşa arăta. Aceste mobile şi aceste accesorii au fost achiziţionate de la diverse case de licitaţii sau alte castele. 

Castelul a aparținut unei familii de nobili maghiari. Astăzi, este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Satu Mare. Câteva elemente au rămas neatinse de timp şi de mâna omului. 

Dragoş Georgescu, manager: Aceste picturi sunt cele originale, de la ultima reconstrucţie din 1896. Acesta e tavanul cu care s-a închis castelul. 

Pe acelaşi subiect

Citește și: Filme noi care apar în luna august 2022. Producții pe care nu trebuie să le ratezi

Castelul Karoly a atras atenţia producătorilor Netflix

Nu doar turiştii sunt impresionaţi de loc. Castelul a atras până atenţia producătorilor de film. Aici s-a filmat comedia romantică "Un schimb regal", de pe Netflix.

Turist: L-am văzut într-un film pe Netflix. Nu mai ştiu cum se cheamă... 

Reporter: Schimb regal!

Turist: Corect, corect. Nici nu am ştiut că e în România. După am căutat şi am văzut unde e filmat. 

Cei 60.000 de vizitatori aduc bani buni la bugetul local. În plus, spațiile castelului pot fi închiriate pentru evenimente culturale sau private, cum ar fi nunți și botezuri.

Eugen Kovacs, primar Carei: M-aţi întrebat dacă pot măsura în bani, concret, ce aduce acest proiect. Nu pot să spun, decât indirect, prin triplarea numărului de turişti care vin în Carei. Mai mulţi turişti vin în Carei decât în judeţul Satu Mare. 

Castelul Karoly a avut un sanatoriu şi un cazino

În perioada interbelică, la castel au funcţionat un sanatoriu şi un cazino. 

Dragoş Georgescu, manager: Cam din o sută, într-o sută de ani se modifica ceva. S-a mai pus câte un bastion, s-au pus ziduri de apărare când au fost probleme cu turcii. 

Primăria are în derulare proiecte de dezvoltare în valoare de 40 de milioane de euro, iar pe viitor, edilul își dorește ca orașul să câștige statutul de localitate turistică de interes național.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Castelul din România unde ar fi fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din sud-estul Europei. "Peleşul Transilvaniei" a apărut inclusiv într-un film pe Netflix