Antena Meniu Search
x

Condiţii de călătorie în Bulgaria. Acte necesare la vamă pentru adulţi, copii şi auto

Sute de mii de români preferă să-şi petreacă vacanţa de vară peste hotare, iar mulţi dintre ei preferă, din diferite motive, litoralul din Bulgaria, astfel că este important să ştim ce acte sunt necesare când trecem vara. 

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 18:01

Sute de mii de români aleg să-şi petreacă vacanţa de vară în Bulgaria
Sute de mii de români aleg să-şi petreacă vacanţa de vară în Bulgaria - Profimedia
  • Sute de mii de turişti români îşi petrec vacanţa de vară în Bulgaria.

Cifrele oficiale arată că în 2019 peste două milioane de români au petrecut cel puţin o noapte pe litoralul bulgăresc. Ulterior a venit pandemia de coronavirus şi numărul de turişti români care ajung în Bulgaria a scăzut. Chiar şi aşa, în 2021, aproape 500.000 de români au ajuns pe litoralul din Bulgaria.

Între timp, pandemia de coronavirus a trecut, iar turismul din Bulgaria a înflorit din nou, astfel că este de aşteptat ca şi în această vară românii să ia cu asalt litoralul bulgăresc.

Condiţii generale de călătorie în Bulgaria

Turiştii români care doresc să ajungă în Bulgaria, trebuie să ştie că pot intra în ţara vecină doar în baza unui act de identitate valabil, indiferent că vorbim despre carte de identitate, paşaport simplu, paşaport simplu electronic sau paşaport temporar.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, este ideal ca turiştii români să ştie că există mai multe puncte de trecere a frontierei, cum ar fi Giurgiu-Ruse, Călăraşi-Silistra, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche -Durankulak sau Calafat-Vidin.

Acte necesare la vamă pentru trecerea în Bulgaria

Pe lângă documentele personale, turiştii români care doresc să ajungă în Bulgaria trebuie să se înarmeze şi cu alte documente pentru a se asigura că au o vacanţă fără emoţii. În primul rând ne gândim la faptul că minorii care încă nu au împlinit 14 ani, deci încă nu au carte de identitate, au nevoie de paşaport pentru a intra în Bulgaria.

În plus, aveţi nevoie de documente specifice, dacă sunteţi însoţiţi de eventuale animale de companie, dar ar fi bine să aveţi şi un card european de sănătate sau o asigurare medicală corespunzătoare.

Cum poate trece vama un minor neînsoţit de părinţi

În principiu, minorul care nu este însoţit de părinţi poate să treacă vama doar în baza unei procure notariale, iar tutorele acestuia trebuie să prezinte un cazier.

De asemenea, specialiştii atrag atenţia că dacă unul dintre părinţi nu are copilul sau copiii trecuţi pe paşaport, are nevoie de o procură din partea celuilalt părinte pentru a putea trece graniţa. 

Acte necesare pentru trecerea frontierei în Bulgaria cu auto

Turiştii români care merg cu maşina personală în Bulgaria trebuie să ştie că au nevoie de o vinietă electronică achiziţionată înainte de intrarea în Bulgaria. Dacă se amână momentul achiziţionării există riscul de a fi sancţionaţi prin aplicarea unei taxe compensatorii.

Preţul vinietei electronice variază între nouă leva, vinieta de weekend, şi 87 leva, vinieta pe un an. Mai există alte trei variante, respectiv vinieta pentru o săptămână, care costă 13 leva, vinieta pentru o lună, care costă 27 de leva, şi vinieta pentru trei luni, care costă 48 de leva.

Punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria

Cum scriam şi mai sus, există numeroase puncte de trecere a frontierei între România şi Bulgaria, indiferent că doriţi să ajungeţi în Bulgaria cu maşina personală, cu trenul sau la bordul unei ambarcaţiuni.

Turiştii care se deplasează cu maşina personală au de ales între şase puncte de trecere a frontierei precum Giurgiu - Ruse, Călăraşi - Silistra (cu bac), Ostrov - Silistra, Negru Vodă - Kardam, Vama Veche - Durankulak şi Calafat - Vidin.

Pentru ambarcaţiuni există punctele de trecere a frontierei Calafat - Vidin, Bechet - Oreahovo, Corabia - Măgura, Turnu Măgurele - Nicopole, Zimnicea - Sviştov, Olteniţa - Turtucaia şi Călăraşi - Silistra.

Pentru turiştii români care doresc să ajungă în Bulgaria cu trenul există puncte de trecere a frontierei precum Giurgiu - Ruse şi Negru Vodă - Kardam.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Travel » Condiţii de călătorie în Bulgaria. Acte necesare la vamă pentru adulţi, copii şi auto