Video Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină
S-a încheiat o minivacanţă ca o repetiţie generală pentru sezonul estival. Iar concluzia e uşor amară. Cei mai mulţi români au preferat străinătatea. Peste 500.000 au trecut graniţa prin sudul ţării, cei mai mulţi cu destinaţia Bulgaria. La orizont se vede deja un alt mare val de turişti care şi-au făcut rezervare tot la vecini.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Minivacanţa de Rusalii a început pentru zeci, chiar sute de mii de români în cozi la frontierele cu Bulgaria. Fug cât pot de preţurile din România. "Pentru că România este foarte scump! Mă duc cu 1.200 de lei, doi adulţi, doi copii, patru zile all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia", spune un turist.
Vacanţă pe litoralul bulgăresc
În tot acest timp, şi România se pregătea pentru un număr record de turişti, cel puţin pe litoral. Bilanţul arată clar: 70.000 de români ar fi fost pe litoralul de la noi, conform celor mai optimiste estimări şi de opt ori mai mulţi au plecat spre Bulgaria.
"70.000 de turişti de Rusalii noi nu am mai avut de foarte mulţi ani. Vremea ne ajută foarte mult", a declarat Corina Martin, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii. 150.000 de maşini şi 550.000 de oameni au ieşit prin toate punctele de frontieră din sudul ţării. Sunt cifre record pentru această perioadă.
- Tarife avantajoase pe litoral, în această perioadă. Cât costă o noapte all inclusive în Mamaia, Neptun sau Olimp
- Reacţia unor turişti străini, aflaţi în ţara noastră. Cum sunt descrişi românii în ghidul turistic şi ce...
- Colţul de Paradis aflat la doar o oră de zbor de România. Preţul unui sejur pe insula care a vrăjit-o şi pe...
"În multe staţiuni şi hoteluri - peste 90 la sută din totalul turiştilor. Deci practic acum am fost principala piaţă externă a bulgarilor pe litoralul lor", a precizat Traian Bădulescu, reprezentant ANAT.
"Exodul" turiştilor români în Bulgaria
Oficialii din Turism nu înţeleg exodul. "N-am găsit o motivaţie solidă să pleci de pe litoralul românesc. Sper eu, pentru că îşi doresc să viziteze şi alte locuri. E firesc. Poate că serviciile ar trebui să fie într-o mai mare corelare cu preţurile", crede Tudoriţa Lungu, secretar Ministerul Turismului.
Exact asta cred şi oamenii. "Pentru că e mai ok ca şi preţuri, faţă de la noi, am fost anul trecut şi am cheltuit foarte mult. Preţurile sunt mult mai bune decât în România", spune un turist. De exemplu, In plin sezon, cu 3.000 de lei, ai asigurată o vacanţă all inclusive în Bulgaria. Cu aceiaşi bani, în România, doar 3-4 zile de cazare. La care se adaugă: mâncare, parcare, şezlong, băuturi. Şi nu e tot.
"Infastructura e o problemă, preţurile în sezon pentru că este cerere mare şi serviciile pentru că nu suntem capabili să avem servicii bune cu echipe pe care le ţinem doar 2-3 luni şi pe care le schimbăm an de an", este de părere Dragoş Anastasiu, consultant turism.
În plus, bulgarii au investit masiv pe litoralul lor şi au avut consultanţă de la cele mai puternice companii de turism din Germania. Şi investesc în continuare. Din acest sezon vom putea trece de la Călăraşi la Silistra nu doar cu bacul, ci şi cu catamaranul. La noi, viitorul e incert. În discuţiile pentru formarea noului Guvern, Ministerul Turismului nici nu va mai exista. Cel mai probabil, va fi comasat cu cel al Economiei. Dovada că un domeniu care ar fi trebuit considerat strategic e lăsat în bătaia vântului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰