Antena Meniu Search
x

Video "De acasă, vin acasă". Din Germania, Ardeal şi de pretutindeni, saşii s-au adunat la Haferland să-şi celebreze istoria

E sărbătoare în inima Transilvaniei. Festivalul Haferland din Ţara Ovăzului uneşte saşii din zece sate. Oaspeţii sunt aşteptaţi la eveniment cu muzică, bunătăţi şi tradiţii. Sute de saşi din Germania au venit la ce-a de-a zecea ediţie a evenimentului pentru a-şi cinsti rădăcinile şi a lua în inima lor o bucăţică din "acasă".

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 30.07.2022, 21:03

Vezi și

E mare sărbătoare în satele din Transilvania dintre Rupea şi Sighişoara. Saşii au scos ce e mai bun pentru oaspeţi: muzică tradițională, gastronomie delicioasă, costume populare și voie bună. "Eu cred că dacă nu există astfel de evenimente se pierde şi se uită istoria saşilor. Eu cred că e foarte important ca aceste evenimente să fie cât mai des", spune Hinn Andreas, muzician Fanfara Turnișor.

Saşi de pretutindeni, întorşi acasă, în Transilvania

În Ţara Ovăzului sau Haferland, satele revin la viaţă şi fiii rătăcitori ai comunităţii se întorc să redeschidă bisericile fortificate şi să petreacă împreună. "Pentru mine, personal, vin ... De acasă, vin acasă. Vrem să păstrăm cultura saşilor, nu numai în Germania, dar şi aici, în Ardeal. E o călătorie de suflet şi de aceea ne bucurăm că aşa festival poate avea loc aici", mărturiseşte Rainer Lehnie, președinte Asociația Sașilor Transilvăneni, din Germania.

"Exact acesta a fost motivul pentru care ne-am implicat şi ne implicăm, fiindcă aduce un beneficiu comunităţii existente aici. Cei care au plecat acum 20 sau 30 de ani sau şi mai mult, saşii care trăiesc acum în Germania revin tot mai mulţi în fiecare an fiindcă văd, într-adevăr, casele lor sunt reconstruite, sunt pe mâini bune, bisericile fortificate, restaurate tot mai multe", adaugă Caroline Fernolend, președinte Fundația Mihai Eminescu Trust. 

Festivalul Săptămâna Haferland a ajuns la a zecea ediție. Sărbătoarea se va încheia cu prezentări de costume tradiționale și un bal săsesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Travel » "De acasă, vin acasă". Din Germania, Ardeal şi de pretutindeni, saşii s-au adunat la Haferland să-şi celebreze istoria