Antena Meniu Search
x

Video În clasicul stil românesc: Rezervaţie naturală de narcise sălbatice din Târgu Jiu, vandalizată de turiști. În schimb, au lăsat tone de gunoaie

În loc de covoare de flori, covoare de gunoaie. O rezervaţie naturală de narcise sălbatice a fost vandalizată chiar în ziua în care mii de oameni au petrecut în cinstea lor. La sărbătoarea narciselor de la Târgu Jiu, petrecăreţii au plecat acasă cu braţele pline de flori şi au lăsat în urmă mormane de mizerie. Asta chiar dacă riscau amenzi de până la zece mii de lei. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 08.05.2023, 20:23

Vezi și

Cât vezi cu ochii, un spectacol. În fiecare primăvară, cine ajunge în poiana narciselor din Târgu Jiu se bucură de splendoarea naturii.

Tone de gunoaie după distracție

Diana Speretoiu, reporter Observator: Narcisele sălbatice înfloresc pe zeci de hectare la marginea municipiului Târgu Jiu. Doar 5 însă sunt pe domeniul public şi sunt protejate. La fiecare început de mai, câmpul se umple de flori delicate şi de un parfum de care nu te poţi sătura.

Doar că cei care vin să admire minunăţia, vor să şi ia o parte din frumuseţe cu ei. Rup florile şi lasă în locul lor o mizerie de nedescris.

Pe acelaşi subiect

Diana Speretoiu, reporter Observator: La serbarea câmpenească, dedicată chiar narciselor, petrecăreţii nu s-au mulţumit doar să admire florile ori să le fotografieze. Au plecat acasă cu buchete imense de narcise. Au lăsat în loc gunoaie şi flori rupte.

Bărbat-reporter: Pleacă cu buchete. Cu plasele pline.

Aşa e după fiecare petrecere aici?

- Da, da.

- Plastice, hârtii.

- De toate.

Andrei Udriştoiu, Edilitara Târgu Jiu: Intervenim cu trei schimburi pentru a face curăţenie. Am încărcat şi am descărcat deja două, trei maşini

Scena se repetă în fiecare an şi nimeni nu pare să înveţe lecţia: la un moment dat, florile sălbatice ar putea dispărea. Cine ar trebui să le protejeze, are doar explicaţii şi scuze. Primăria Târgu Jiu susţine că poliţia locală patrulează prin zonă şi atenţionează oamenii că nu au voie să rupă florile. Culmea, în ciuda evidenţei, nu s-a dat nicio amendă. S-ar baza mai mult pe bunul simţ al celor care vin să facă fotografii în poiană.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Prin intermediul Poliţiei Locale, încercăm să facem în aşa fel încât să protejăm această floare. Îndrumăm pe toţi cei care ajung în acea zonă să nu rupă narcisele

Consuela Avram, Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj: Fiecare cetăţean a recoltat un număr mare de plante, cred că ar trebui să conştientizăm că nu e bine ce s-a întâmplat. 

În poiană, nu există nici măcar un panou care să avertizeze că zona e protejată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Travel » În clasicul stil românesc: Rezervaţie naturală de narcise sălbatice din Târgu Jiu, vandalizată de turiști. În schimb, au lăsat tone de gunoaie