Video Locul de vis aflat la o oră de Bucureşti unde oamenii ştiu secretul tinereţii fără bătrâneţe. "Aurul lichid", elixirul unei vieţi lungi şi fără boală
Cât de mult durează o călătorie în timp? Un răspuns îl avem noi: mai puțin de o oră şi jumătate, cu plecare din București. Pentru cei dornici de aventură și pasionați de istoria Greciei, insula Lesbos e destinația de vacanță unde îmbini perfect relaxarea cu explorarea. Acolo, viaţa curge lin, ca uleiul de măsline, iar oamenii au descoperit secretul longevităţii.
Grecii trăiesc, în medie, 82 de ani, potrivit unui studiu. Cu șase în plus faţă de români. În Lesbos, oamenii au depăşit cu mult statisticile.
Paradisul din Grecia, la o oră de Bucureşti
Eleni Kritikou, are 64 de ani şi este ghid turistic în Lesbos. "Bunica mea a murit la 96 e ani, tatăl meu a murit la 84. Mama mea a murit din cauza bolii, dar tatăl şi bunica mea nu au avut absolut nimic. Poţi găsi oameni foarte în vârstă care încă lucrează, care merg la cules de măsline, care merg la pescuit şi care stau foarte bine cu mintea. Cred că este vorba despre stilul de viaţă, despre dietă - mult peşte, multe fructe de mare, nu atât de multă carne, apoi uleiul de măsline", spune ea.
Pe unii, moartea deja nu-i mai sperie. "Mama mea a murit la 94 de ani. Eram în Vinerea Mare. Pe la amiază, eram cu sora mea, pentru că noi nu ne trimitem părinţii la azil, avem grijă de ei acasă. Am întrebat-o: Mama, vrei sa mânânci ceva? A spus: Nu, nu. Vreau sa dorm. Am pus-o în pat, am învelit-o şi pur şi simplu a adormit. Şi-a dat usor ultima respiraţie şi a murit. E ca şi cum ai câstiga la loterie, nu e aşa?!", povesteşte Achilleas Sougioltzis, partener agenţie de turism.
- Insula misterioasă din Grecia, supranumită Raiul măslinilor, unde marea e soră cu muntele. În premieră, există...
- Cât de ieftină este o vacanţă în Albania la mare. Cum sunt preţurile în comparaţie cu cele din România şi...
- Grecia lansează o aplicaţie pentru turişti. Funcţionează cu AI şi va răspunde la orice întrebare a...
Elixirul unei vieţi lungi şi fără boală
Uleiul de măsline e considerat pe insulă elixirul unei vieţi lungi. "Ne-au invitat sa gatim cu ingrediente locale. Uleiul de măsline este magic şi folosim ulei de măsline diferit în fiecare preparat", spune Vasilis Leonidou, chef din insula Creta.
Aurul lichid dă savoare inclusiv prăjiturilor şi cocktailurilor. "Avem aici o combinaţie a moştenirii locale. Folosim ulei de măsline din Sigri şi ouzo de pe insulă. Combinându-le, creăm un cocktail unic, foarte autentic şi conform cu rădăcinile noastre", arată Evangelos Tirpintiris, somelier de ulei.
Lesbos, cunoscută şi ca patria ouzo
Lesbos e cunoscută şi ca patria ouzo. Aici se produce jumătate din cantitatea de lichior de anason din toată Grecia. În oraşul sudic Plomari se află una dintre cele mai vechi distilerii: are 300 de ani şi e condusă de a şasea generaţie a familiei Varvagiannis. "Aici avem vechile alambicuri şi răcitoare, alături de toate obiectele aflate în posesia familiei din 1860", arată Stathis Varvagiannis, proprietarul distileriei.
Ouzo e istorie, savoare şi alchimie curată: "Adăugăm ouzo, o parte ouzo, o parte apă. Dacă simţi că este prea tare, poţi pune mai multă apă pentru a-l face pe gustul tău. Iar acum îl putem face din nou transparent". "Este şi un digestiv, şi un aperitiv", spune Giotis Frydas, managerul distileriei.
"Pentru o frumuseţe care te înmărmureşte, trebuie să vizitezi Muzeul Pădurii Pietrificate din vestul arid al insulei. În urmă cu 20 de milioane de ani, vulcanii care existau aici în Lesbos au erupt. Lava fierbinte a înghiţit păduri întregi. Acestea sunt rămăşiţele unui arbore de Sequoia care s-a transformat în stană de piatră. Astăzi, sunt piese de colecţie în patrimoniul arheologic din Lesbos", arată Andreea Dragoş, reporter Observator.
Românii vor să dezlege misterul naturii
Cercetătorii încearcă să înţeleagă cum întinderile tropicale milenare s-au fosilizat în urma erupțiilor vulcanice. Inclusiv românii vor să dezlege misterul naturii. "Suntem într-o călătorie mai mult profesională. Am venit la un curs de geoparcuri cu o echipă internaţională. E acest paradox: cum facem locurile frumoase să fie atât conservate şi funcţionale, dar şi cum putem aduce turismul acolo, astfel încât lucrurile să aibă un balans", explică Gabriela Poiană, project manager Geoparcul "Oltenia de sub Munte".
"Nu am mai fost niciodată. Cu siguranţă ar trebui promovată în sistemul de ecoturism, bineînţeles", spune Simina Sârbu, PR Geoparcul "Oltenia de sub Munte". Anul acesta, românii au zbor direct către insula vulcanică. Pentru 7 nopți de cazare la o vilă, o persoană plătește în jur de 300 de euro. Costul se dublează pentru hotelurile de 3 și 4 stele, cu mic dejun inclus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰