Video Locul din România unde turiştii pot admira colonii întregi de lilieci în hibernare: "O experienţă extraordinară"
România are o grămadă de destinaţii minunate, mai ales iarna! Însă, pentru o experienţă inedită, ar trebui să mergeţi în peşterile din Oltenia. În judeţul Gorj, turiştii pot admira coloniile de lilieci care sunt în hibernare. Agăţaţi de stalactite, micile mamifere se odihnesc fără să fie deranjate de vizitatori ori de aparatele de fotografiat.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
În Peştera Muierilor, din Baia de Fier, sunt trei specii de lilieci. Cei care ajung aici pot vedea cu ochiul liber imagini rare, desprinse parcă din atlasele de biologie. Ileana Lăzăroiu este ghidul peşterii, iar ea este ces care îi poartă pe vizitatori în toate locurile în care liliecii se retrag în lunile reci de iarnă.
Ileana Lăzăroiu, ghid turistic: În acelaşi loc, stau două-trei săptămâni. Doar coboară să bea apă la bazine.
"Liliecii în hibernare mai pot fi admiraţi de vizitatorii care ajung în Peştera Muierilor, cel puţin două luni de acum înainte. Ei vor începe să iasă din grotă în momentul în care afară se va încălzi", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.
Liliecii trăiesc în jur de 10-15 ani, iar liniştea pentru ei este cel mai bun prieten. În această situaţie, singurele sunete care-i pot deranja sunt ţipetele. Ce care ajung să treacă pragul peşterii, au parte de o adevărată lecţie de biologie, iar cei mai încântaţi de această experiență unică, sunt ca de fiecare dată copiii.
Ileana Lăzăroiu, ghid turistic: Cei mai comuni se numesc Miotis sau Potcoava Mare, datorită faptului că au faţa în formă de potcoavă de cal. O a doua specie, mai închişi la culoare, de culoare neagră, se numesc Miniopterus şi ce-a de-a treia specie Rinolophus, care sunt cam pe cale de dispariţie. Sunt mai mari ca ceilalţi. Au în jur de 10 centimetri.
Turistă: Este o experienţă foarte frumoasă, foarte drăguţ mai ales pentru copii. Sunt foarte încântaţi, foarte fascinaţi!
Peştera Muierilor e una dintre cele mai vizitate grote din ţara noastră
Peştera Muierilor fost prima electrificată din România şi, în jurul ei, s-au ţesut multe legende de-a lungul vremii. Preţul pentru o călătorie inedită în interiorul peşterii porneşte de la 20 de lei pentru adulţi şi zece lei pentru copii şi pensionari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰