Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ziua Naţională, între patriotism şi relaxare. Cum petrec românii minivacanţa

Românii aşteaptă cu nerăbdare 1 Decembrie nu doar pentru parada militară, ci şi pentru minivacanţă. Opţiunile turiştilor sunt împărţite între mare şi munte, mai ales că sezonul de schi nu s a deschis încă. Peste tot se mai găsesc camere.

de Cristina Niță

la 28.11.2025 , 21:32

În staţiunile montane se simte atmosfera de vacanţă. La Rânca s-au pregătit deja multe feluri de mâncare pentru a umple mesele festive.

"Avem un păstrăv servit cu mămăliguţă şi mujdei. Mai avem şi o tochitură dojenească. Ea conţine carne de porc, carne de pui şi cârnaţi de casă", a spus Ştefan Zaharie, ospătar.

Trei nopţi de cazare costă între 1.500 şi 1.900 de lei şi încă se găsesc locuri libere.

Articolul continuă după reclamă

"Mai sunt câteva camere disponibile, până astăzi nu a nins foarte mult, credem că acesta este motivul", a afirmat Gheorghe Andreea, reprezentant al pensiunii.

La o altă pensiune, camerele au fost toate rezervate.

"A fost o cerere foarte mare, chiar dacă nu ne-a ajutat foarte mult vremea. Am compensat cu preparatele pe care le-am pregătit: fasole în salată de ceapă, ciolan la cuptor cu varză sau cu fasole, separat", a spus Ionuţ Năgâra, proprietarul pensiunii.

La Sinaia, turiştii vor avea parte de spectacole şi defilări de Ziua Naţională. O premieră: staţiunea va avea o sanie de vară, cea mai mare din sud-estul Europei, după cum se laudă autorităţile.

"Sunt două nopţi de cazare, cu o masă festivă în noaptea de duminică, un foc de tabără, un ceaun românesc, muzică şi voie bună", a afirmat Ciprian Stanciu, manager Hotel Sinaia.

"Celebrul ciolan cu fasole, mititei foarte buni, cu garnituri şi muştar. Băuturile specifice, vinul fiert care face parte din bucătăria tradiţională", a spus Marian Savu, ospătar.

Gradul de ocupare pentru minivacanţa de 1 Decembrie depăşeşte 70%.

Cui nu îi place muntele, este aşteptat pe litoral, tot cu mâncăruri tradiţionale. Meniul porneşte de la 150 de lei de persoană.

"Ciorbiţă de fasole, varză cu costiţă, balmoş, jumări şi multe alte produse tradiţionale. Ţuică fiartă, vin fiert", a declarat Marius Bodoi, bucătar.

Şi la malul mării, turiştii au făcut rezervări din timp.

"Ocuparea este bună pentru perioada aceasta, undeva la 60%", a afirmat Iuliana Tasie, director Hotel Eforie Nord.

"Preţurile au pornit de la 1.701 lei sejurul de 3 nopţi pentru două persoane. În acest pachet oferim o primire tradiţională cu plăcinte, afinată şi ţuică. Gradul de ocupare este unul de 90%", a spus Elena Tiba, şef recepţie Hotel Mamaia.

Şi aici va fi o paradă de Ziua Naţională.

"Pe 1 Decembrie, pe bulevardul Tomis vom avea parte de o paradă a militarilor din toate structurile de apărare. Pentru al doilea an consecutiv, la Constanţa nu se organizează o defilare cu tehnică militară", a transmis Cristina Niţă, reporter Observator.

Aglomeraţia pe drumuri a început încă de astăzi. Ca de obicei, pe Valea Prahovei au fost cozi kilometrice.

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că o taxă turistică de 2 € ar ajuta la dezvoltarea Bucureştiului?
Observator » Travel » Ziua Naţională, între patriotism şi relaxare. Cum petrec românii minivacanţa