Video Cetăţuia de pe Dealul Straja, unul dintre cele mai importante simboluri ale Brașovului. Zidurile groase ascund numeroase povești
Dacă aveţi drum la Braşov, puteţi vizita un nou obiectiv turistic. După ani de zile în care a fost închis a venit momentul să ne bucurăm din nou de unul dintre cele mai importante simboluri ale Brașovului: Cetățuia de pe Dealul Straja. Dincolo de pasionaţii de istorie, obiectivul turistic îi aşteaptă şi pe cei pasionaţi de fotografie. Pentru că de acolo aveţi o nouă panoramă asupra oraşului, în afară de cea de pe Tâmpa.
Cetăţuia de pe Straja veghează oraşul de mai bine de cinci secole. Fortăreaţa este vizibilă din centrul oraşului, însă turiştii nu au avut prea multe ocazii să o viziteze. Acum se bucură că pot să îi afle poveştile şi din spatele uşilor, până ieri închise.
Localnic: E minunat când vizitezi o ţară să vezi cetăţile, castelele, natura. Să înveţi mai multe despre istoria oraşului.
Localnic: E foarte bine că lumea vrea să vadă când urcă aici, să vadă o parte din istorie
Localnic: Omul să între în contact cu istoria, să vadă cum a fost, să perceapă și altfel lumea
- Andrei a vizitat 45 de ţări cu un singur rucsac. Cum a supravieţuit 9 luni în America Latină cu doar câteva...
- O ţară din Balcani, considerată "Maldive de Europa", a devenit raiul expaţilor britanici care fug de taxele tot...
- Cât scot din buzunar îndrăgostiţii pentru o experienţă all inclusive la malul mării: "Era nevoie să mai...
- Război între o tiktokeriţă şi staţiunile de schi din Italia. "Hoarde" de turişti, oprite de poliţie după ce...
- Ţara preferată de tot mai mulţi turiști români. Un sejur all-inclusive în misteriosul Deşert Alb porneşte de...
Cetăţuia a avut dintotdeauna un rol de apărare şi observaţie
Zidurile groase ascund numeroase povești, țesute aici de-a lungul secolelor.
Nicolae Pepene, istoric: Istoria Cetăţuii are două momente extrem de importante.Momentul 1688 când armata austriacă a dezarmat Braşovul şi rezistenţa celor care s-au revoltat. După care, momentul 1849, când, de asemenea, revoluţionarii maghiari au ales să se opună armatei ţariste în Cetăţuie.
Treptat, Cetățuia și-a pierdut rolul defensiv. A fost apoi închisoare, stație de bruiaj radio și restaurant. S-a întors în patrimoniul public după șapte ani de procese. Timp în care s-a degradat tot mai tare.
Radu Dascălu, consilier: Vom putea să și vedem în mai multe zone unde s-a desprins destul de mult tencuiala din zid, înlocuirea unor țigle și indepartea celor cu risc să cadă, mici intervenții pentru deplasarea pe un traseu ghidat al vizitatorilor. Intervențiile permise sunt destul de puține, exact cele de punere în siguranță.
Cetățuia are nevoie de milioane de euro și de studii complexe, pentru a fi reabilitată pe de-a-ntregul. Farmecul însă nu și l-a pierdut niciodată.
"Cetăţuia de pe dealul Straja a fost construită în secolele 16-17 și este unul din cele mai frumoase monumente din centrul Braşovului", transmite Claudiu Loghin, reporter Observator.
Cetățuia de pe Dealul Straja este la nici un sfert de oră, la pas, de centrul vechi al Brașovului. Accesul facil și priveliștea specială o fac un monument demn de pus pe harta turistică a ţării. Mai ales, că începând din acest weekend, la Cetăţuie vor fi organizate tot felul de evenimente, până la sfârşitul anului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰