Antena Meniu Search
x

Video O zonă din România a intrat în topul CNN cu cele mai frumoase trasee din Europa. Localnicii sunt recunoscuţi pentru arta lor

Munţii Apuseni au fost incluşi recent într-un top realizat de americanii de la CNN! Ne lăudăm cu cele mai frumoase trasee de drumeţie ale Europei. Pe lângă sălbăticia zonei, realizatorii clasamentului au luat în calcul tradiţiile încă păstrate ale locurilor. În judeţul Hunedoara, turiştii se pot bucura de peisajele uimitoare, dar şi de căsuţele ţărăneşti de lemn sau de şurile acoperite cu paie. 

de Laura Oană

la 17.05.2024 , 09:07

Moții sunt recunoscuți pentru arta lor de a prelucra lemnul, de la tulnice, la casele lor pline de simplitate şi pitoresc. În comuna Blăjeni, tradiția cântatului la tulnic şi vechile șuri deschid poarta către timpuri străvechi, când satele erau pline de tineri îmbrăcaţi în straie populare.

Victoria Bufnilă, localnică: Dacă ne uităm la acoperiş, deja e deteriorat. Nu se mai foloseşte, nu mai ţine nimeni animale în ea. Daca ne uităm înăuntru, se văd locurile unde erau vacile, de unde mâncau în iesle, troaca unde le dădea făină cu sare din când în când. 

Case pline cu poveşti s-au transformat în muzee

Vezi și

Înainte, aceste construcţii din lemn și paie umpleau satele și pășunile din Munţii Apuseni. Acum, o parte dintre ele au ajuns în muzee, iar în cele ce au rămas, timpul a lăsat urme adânci. De câțiva ani buni, cea mai mare problema este lipsa materialului.

Pe acelaşi subiect

Lucica Ştefan, localnică: Paiele lipsesc, în special, pentru că paiele trebuie să fie din grâu secerat cu secera. Nu sunt bune cele care sunt tăiate cu utilaje.

Ultimii moţi care păstrează tradiţia

Traian Ştefan locuiește în satul Reț și este unul dintre puținii moți care mai știu să ridice un asemenea acoperiș de paie. Are 73 de ani și a ridicat zeci de șuri şi case la viaţa sa.

Traian Ştefan, localnic: Acoperişul se face din paie de secară. Dacă nu, şi din grâu, grâu de toamnă sau din alac. Când eram aici, în zonă, erau toate şurile cu paie. Ne adunam vreo 10-15 oameni şi într-o zi făceam un acoperiş de casă sau de şură. Cred că e un lucru minunat care cineva, poate, din alte ţări sau din alte părţi n-a văzut aşa ceva.

Astfel de construcții sunt parte din farmecul locului și încă se mai pot admira în satele comunei Blăjeni. 

Horia Jurcă, primar comuna Blăjeni: Centrul de promovare şi păstrare a tradiţiilor este o dorinţă de-a noastră mai veche. De peste zece ani dorim să facem acest lucru. Este un centru prin care dorim să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile vii în această comună, în comuna noastră.

Topul CNN face referire la traseele de drumeție pe distanțe lungi și pune Munții Apuseni într-un clasament împreună cu zone din Italia, Grecia şi Elveția.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Travel » O zonă din România a intrat în topul CNN cu cele mai frumoase trasee din Europa. Localnicii sunt recunoscuţi pentru arta lor