Antena Meniu Search
x

Video Povestea uimitoare de iubire din Vila Luna, într-un colţ de Rai din România. O mare dorinţă, lăsată cu limbă de moarte şi un buchet de flori mov în mână

Oltenia se mai poate lăuda cu un conac superb. O casă impunătoare, ce i-a aparţinut omului de ştiinţă Ion Popescu-Voiteşti, a fost renovată şi redată circuitului turistic. Vila, aflată înt-un sat pitoresc de lângă Târgu Jiu, a fost ridicată în urmă cu aproape un secol de un arhitect celebru şi păstrează elementele stilului neo-românesc. Una dintre urmaşele celui care a fost un pionier în geologie a vizitat conacul readus la viaţă. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 08.10.2023, 19:50

Vezi și

A purtat mereu în suflet locul natal, astfel încât, mai târziu, când a devenit celebru, a adăugat la propriul nume denumirea satului. Omul de ştiinţă Ion Popescu-Voiteşti s-a născut şi a murit într-un colţ de Rai din inima Gorjului. Iar casa în care a locuit a fost restaurată cu patru milioane de lei. După doi ani de şantier, conacul spectaculos a primit o nouă viaţă.

Vila Luna, monument arhitectural într-un colţ de Rai

"Casa este un monument de arhitectură. A fost realizat în stil neo-românesc în 1938-1940 şi încă păstrează simboluri din arhitectura populară. Sunt, iată, de exemplu, şi aceşti stâlpi de lemn. Savantul a numit-o vila Luna, aşa cum o alinta pe soţia sa Elena", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.

Din pridvor, se văd dealurile înverzite şi casele din sat. O scară din lemn masiv, sculptată cu motive tradiţionale, domină interiorul casei. "Acest birou i-a aparţinut lui Ion Popescu-Voiteşti, iar brânduşele au avut dintotdeauna o însemnătate aparte.  Era cadoul pe care marele savant îl ducea soţiei sale după fiecare plimbare de cercetare în preajma satului", arată Diana Speretoiu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

S-a stins din viaţă cu un buchet de flori în mână. Dorinţa lăsată cu limbă de moarte

Şi tot un buchet de flori mov ţinea în mână când s-a prăbuşit la pământ şi s-a stins la 68 de ani. A lăsat cu limbă de moarte ca frumosul conac să fie donat statului şi să devină cabinet medical ori cămin cultural. Până la Revoluţie, aici a fost dispensar. Luminiţa e mândră că a avut în familie o personalitate şi un om atât de generos. A fost printre primii oaspeţi ai casei după ce a îmbrăcat straie noi.

"Am văzut tablourile, am văzut documente semnate de bunica mea. Am şi o brăţară a coanei Luna. O păstrez cu sfinţenie. E o brăţară de argint cu filigran de aur, care i-a aparţinut ei", spune Luminiţa Pinoşanu, strănepoată.

"Toate obiectele tridimensionale şi bidimensionale aparţin familiei Popescu-Voiteşti. Mai sunt persoane din sat care au documente şi sperăm să le aducă la muzeu fie sub formă de donaţie, fie achiziţie", a declarat Dumitru Hortopan, director Muzeul Judeţean Gorj.

Ion Popescu-Voiteşti a fost un pionier în ştiinţele naturii: a descoperit zăcăminte importante de sare şi petrol, şi-a dedicat întreaga viaţă studierii pământului şi a devenit un nume în geologie şi peste hotare. "A fondat învăţământul geologic în limba română. Până în 1919, în universitatea clujeană, nu se auzea o vorbă românească", spune Vlad Codrea, profesor.

Conacul, pregătit pentru turişti. Cât costă biletul

Conacul savantului va fi deschis publicului, oficial, de la jumătatea acestei luni. Un bilet costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Travel » Povestea uimitoare de iubire din Vila Luna, într-un colţ de Rai din România. O mare dorinţă, lăsată cu limbă de moarte şi un buchet de flori mov în mână