Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reacţia unei turiste din Ecuador după ce a trăit o experienţă unică în Bucovina: "Nu am auzit de aşa ceva"

Lecţie de tradiţie în Bucovina! Zeci de turişti au mers împreună cu localnicii pe drumul inului. Au cules plantele, le-au pregătit şi au văzut cum din in ies hainele tradiţionale. Experienţa s-a terminat cu un brunch cu bucate locale. 

de Angela Bertea

la 21.07.2024 , 20:12

În localitatea Horodnic de Jos in Bucovina, oamenii au dus prelucrarea inului la rang de artă. Ca materialul să iasă perfect, paşii trebuie urmaţi cu stricteţe. Prima etapă este culesul inului. Zeci de turişti care au vrut să se apropie de tradiţii sunt impresionanţi. "Mi se pare că este un meşteşug care nu se mai pratică, nimeni nu mai cultiva in. Nu am mai vazut să mai facă cineva un asa eveniment", mărturiseşte un vizitator.

După ce este cules, inul stă la topit. Adică, timp de două săptămâni plantele stau în apă. Urmează tocatul inului. Inul este apoi tras printr-un instrument numit ragilă pentru a deveni fin ca mai apoi să fie tors. 

De la in, la ie tradiţională

Vezi și

Drumul inului, de la planta culeasa şi până la pânză poate să dureze câteva luni bune. Pe vremuri, gospodinele toamna îl meliţau, iarna se apucau de tors şi ţesut, iar în primăvară, în special în postul Paştelui, de cusut cămăşi.  

Pe acelaşi subiect

Pentru străini, procesul este ca o lecţie de istorie. "Tradiţia este foarte frumoasă. România este o ţară foarte frumoasă", spune o turistă venită din Ecuador.

"Este a patra ediţie, face o parte de evenimente Bucovina Brunch. Este un eveniment ce vrea ca efectul final să fie conştientizarea comunităţii de importanţa conservării patrimoniului maerial şi imaterial", spune Magda Grădinariu, organizator.

Decorul în care turiştii au descoprit tradiţiile este ca un muzeu al tradiţiilor. Experienţa s-a încheiat cu un brunch tradiţional. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Travel » Reacţia unei turiste din Ecuador după ce a trăit o experienţă unică în Bucovina: "Nu am auzit de aşa ceva"