Antena Meniu Search
x

Tabăra de arheologie din Mureș dedicată copiilor, organizată în ruinele unui castru

O tabără dedicată micilor arheologi se desfăşoară în județul Mureș. Timp de o săptămână, copiii pasionaţi de istorie au avut ocazia să facă săpături şi să confecţioneze unelte și podoabe din lut, precum cele folosite în Roma antică. 

de Redactia Observator

la 20.08.2022, 08:19

Vezi și

"Aici au fost nişte încăperi în clădirea aşezământului. Iar acolo a fost bazilica clădirii comandamentului."

Sub îndrumarea specialiștilor, 20 de copii din județul Mureș descoperă în aceste zile tainele unui sit arheologic adevărat. Panczel Szilamer, Muzeul Județean Mureș: "Călugăreni este unul dintre cele mai importante situri de pe limeşul Daciei Romane, adică de pe graniţa Daciei Romane, de pe partea estică a provinciei. În curând, sperăm să figureze pe lista Patrimoniului UNESCO."

Situl face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman și a jucat un rol important în apărarea Provinciei Dacia. Panczel Szilamer: "S-a descoperit un castru, adică o tabără militară dintr-un castru auxiliar. Respectiv a aşezare civilă cu peste 2.000 de locuitori."

Ce le-au pregătit organizatorii micuților?

Pe acelaşi subiect

Acum, parcul arheologic, înfiinţat în ultimii ani, a devenit şi locul unei tabere tematice la care iau parte copii pasionați de istorie. Szilagyi Orsolya, coordonatoarea programului: "Vizitează situl şi simulează un fel de săpătură arheologică."

Băiat participant la tabără: "Sunt foarte distractive aceste activităţi şi sunt foarte interesante. Le experimentez pentru prima dată."

Tabăra se află la a doua ediţie. Iar organizatorul, Muzeul Județean Mureș, speră să continue. Szilagyi Orsolya, coordonatoarea programului: "Sunt mult mai mulţi copii decât anul trecut, dar au venit şi cei care au participat şi anul trecut. Deci, se vede că copiii sunt foarte interesaţi."

Reporter Observator: "Ce ţi-a plăcut cel mai mult până acum?"

Un alt participant la tabără: "Când am făcut lucruri din plastilină."

Iar acum învaţă să facă obiecte antice din plastilină şi carton. (9.55, are in mana ceva din plastilină.) Tabăra este dedicată copiilor între 6 şi12 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Travel » Tabăra de arheologie din Mureș dedicată copiilor, organizată în ruinele unui castru