Antena Meniu Search
x

Video Transhumanţa, obiceiul vechi care se păstrează cu sfinţenie de sute de ani. Participanţii se îmbracă în cele mai bune costume populare

Lecţie de istorie pe viu. Începutul transhumanţei, obicei vechi de sute de ani, este subiectul unui festival din Gorj. O demonstraţie a tradiţiei, în care ciobanii coboară oile de pe munte şi le pregătesc de iernat. Bonus, o paradă colorată a costumelor populare.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 17.09.2023, 14:29

Vezi și

De sute de ani este păstrată această tradiţie în localitatea Baia de Fier, din judeţul Gorj, la poalele munţilor.

Parada deschisă de ciobani

Deja parada a pornit din centrul localităţii şi va ajunge până la Peştera Muierilor. Coboară oile de la munte la început de toamnă şi este tradiţie ca oamenii din zonă sau din localităţile învecinate să se întâlnească la horă, dar înainte de asta să pornească într-o paradă, unde îşi prezintă cel mai frumos port, cele mai frumoase costume populare pe care le au acasă.

Parada a fost deschisă de câţiva ciobani, care au plecat călare, sunt 100 de tineri din patru judeţe la festival, din Gorj, Argeş, Mehedinţi şi Vâlcea. La Peştera Muierilor se vor prinde în horă şi vor petrece până diseară, aşa cum făceau şi străbunii lor când aduceau oile de la munte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Travel » Transhumanţa, obiceiul vechi care se păstrează cu sfinţenie de sute de ani. Participanţii se îmbracă în cele mai bune costume populare