Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un francez cucerit de România ademeneşte turiştii la o cascadă din inima Bucovinei: "Mi-a făcut o impresie extraodinară"

Ţara fierbe, dar natura păstrează colţuri nebănuite de răcoare şi splendoare, departe de dogoarea oraşelor. În inima Bucovinei, Cascada Bursuc ademeneşte turiştii cu frumuseţea ei, iar ghid în zonă este un francez cucerit iremediabil de România. Pentru a aduce şi mai mulţi vizitatori, autorităţile vor să amenajeze traseele care duc la căderea de apă spectaculoasă. 

de Angela Bertea

la 20.06.2024 , 21:15

Munţii noştri ascund comori nebănuite. La 10 kilometri de Mănăstirea Putna, Cascada Bursuc îşi revarsă splendoarea. Căderea de 12 metri de apă încântă şi răcoreşte turiştii alungaţi de caniculă. Cel care cunoaşte toate secretele zonei este Pascal Garnier, un ghid francez stabilit la noi de mai bine de 20 de ani. Dragostea pentru o româncă s-a împletit cu dragostea pentru Bucovina. Cascada Bursuc e punctul culminant al traseului pe care îşi duce turiştii. 

"Aici am ajuns cu 10 ani în urmă cu câţiva prieteni şi imediat mi-a făcut o impresie extraodinară. Nu doar cascada în sine, şi traseul până la ea. Am găsit un loc care ne încarcă într-un mod extrem de pozitiv", declară Pascal Garnier, ghid turistic. 

Temperatură ideală lângă cascadă

Vezi și

În apropierea cascadei, simţi că poţi respira cu adevărat în aceste zile caniculare. Aici temperatura este ideală. Este răcoare, însă nu ar strica să aveţi la voi o pelerină sau o geacă. "În perioada turistică, cum este vara, cred că vin câteva zeci de turişti pe zi, poate chiar până la 100", spune Pascal Garnier, ghid turistic. 

Un grup de turişti din Botoşani se declară sedus definitiv de peisaje. "Prima dată când văd aşa ceva. Nu mă aşteptam să fie asemenea frumuseţe în mijlocul pădurii", spune un turist. "Simt şi puţină frică, să nu vină ursul şi excitement. Chiar nu mă aşteptam să avem aşa cascadă frumoasă aici", adaugă altcineva.

"Zona Bursucu se cheamă pentru că mai sus am avut un habitat de bursuci acum câţiva zeci de ani de zile şi oamenii locului au dat numele zonei. Pârâul se cheamă pârâul Bursucul", a precizat Cezar Tulbure, purtător de cuvânt Direcția Silvică Suceava.

Localnicii vor să amenajeze traseul

Ca să promoveze zona, oamenii vor să amenajeze traseul. "Îl amenajăm cu mână curentă şi cu podeţe din lemn. Acest obiectiv este situat în vecinătatea mănăstirilor Putna, Sihăstria Putnei, obietive foarte importante la nivel local", spune Cătălin Lăzărescu, şeful Ocolului Silvic Putna.

După un drum prin munţi, turiştii se pot relaxa la pensiunile din zonă. Aici, localnicii îi aşteaptă cu ce au mai bun. "Cum ar fi slănina de porc, costiţă, cârnaţi, ceapă din grădină, usturoi. La desert avem mălai astăzi. O ciorbiţă de văcuţă. Am fost la stână şi mi-a adus şi caş. Pâine făcută în casă", spune Tiberiu Costinean, gospodar.

Cascada face parte din aria naturală protejată Obcinile Bucovinei, incluse în lista siturilor Natura 2000, de importanță comunitară.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Travel » Un francez cucerit de România ademeneşte turiştii la o cascadă din inima Bucovinei: "Mi-a făcut o impresie extraodinară"