Video Dispozitivul revoluţionar care poate schimba viaţa bolnavilor de Parkinson. Primul pacient care a beneficiat de aparat: "Nu mai am nicio problemă"
Bolnavii de Parkinson au o speranţă. Tehnologia a avansat atât de mult încât astăzi le poate oferi şanse reale... la o viaţă normală.
Tehnologia medicală a avansat atât de mult încât astăzi poate oferi şanse reale la o viaţă normală chiar şi bolnavilor de Parkinson.
Ce este boala Parkinson
Boala Parkison este o afecțiune a sistemului nervos, în care simptomele apar treptat. Începe cu un tremur care abia este sesizat, iar pe parcurs, bolnavul își piarde capacitatea de a se deplasa de unul singur. Aici intervine inovaţia unor oameni de ştiinţă din Eleveţia. Ei au creat un implant pentru coloană care îi poate ajuta pe cei care suferă de această afecţiune să meargă fără teama că ar putea cădea. Inovația a fost deja testată cu success pe un pacient. Iată cum funcţionează.
Un bolnav care suferă de Parkinson poate merge acum șase kilometri, fără probleme, datorită unui operații revoluționare – un implant pe măduva spinării. El este Marc, are 62 de ani și este primul pacient care a testat inovația.
Marc, pacient: Sufăr de Parkinson de la vârsta de 36 de ani. Au trecut 25 de ani.
În cazul lui Marc, boala a ajuns în stadiul în care nu îi mai permite să își controleze picioarele – o afecțiune denumită înghețarea mersului. Pacienții își simt picioarele lipite de pământ atunci când încearcă să facă un pas.
Marc, pacient: Să urci într-un lift pare ceva simplu. Pentru mine însă, era imposibil. Alunecam, mă blocam.
Acum nu mai are această problemă. Marc este primul posesor al implantului care îi permite să meargă normal. Tratamentele convenționale pentru Parkinson vizează adesea regiunile creierului lipsite de dopamină, însă oamenii de știință din Elveția au venit cu o altă abordare.
Gregoire Courtine, neuroscientist, EPFL: În loc să ne concentrăm pe regiunile creierului care sunt lipsite de dopamină, ne-am gândit că ne-am puta axa pe măduva spinării. Aceasta este responsabilă în ultimă instanță de activarea mușchilor de la picioare pentru a putea merge.
Jocelyne Bloch, neurosurgeon, EPFL: Rolul meu a fost să implantez electrozi peste măduva spinării, porţiunea care este responsabilă pentru mişcare. Aceștia sunt ultimii șase centimetri din măduva spinării și am aplicat electrozi în partea superioară, care sunt conectați la un neurostimulator situat sub piele, în zona abdomenului.
La exterior, pacientul poartă senzori de mișcare pe fiecare picior care transmit implantului din coloană că încearcă să meargă. Dispozitivul se adaptează apoi la mișcarea lui în timp real.
Jocelyne Bloch, neurosurgeon, EPFL: Programăm stimulatorul pentru a aplica această stimulare electrică la coloana lui Marc. Şi el începe să meargă mai bine.
Gregoire Courtine, neuroscientist, EPFL: După câteva luni de reabilitare, susținută de stimulare, Marc și-a recăpătat capacitatea de a merge independent. Afară nu mai are parte de căzăturile frecvente pe care le avea înainte.
Nici măcar scările nu mai par acum o povocare pentru Marc.
Marc, pacient: Acum merg liniştit. Nu mai am nicio problemă.
Nu se știe însă dacă toate persoanele care suferă de Parkinson vor răspunde la fel de bine acestei proceduri. Așa că cercetarea continuă. În curând inovația va fi testată pe alți șase pacienți.
Acest implant în coloană îi permite practic unui bolnav de Parkinson să meargă kilometri întregi fără niciun fel de problemă. Cercetătorii cred că aceste rezultate deschid perspective realiste pentru a dezvolta un tratament revoluționar, care să fie adaptat în funcţie de pacient.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰