Antena Meniu Search
x

Dogecoin, de la meme la fenomen pe piața criptomonedelor. Cum a apărut moneda digitală cu faţa unui câine pe ea

SpaceX va lansa anul viitor prima misiune spaţială finanţată integral de o criptomonedă. După ce în aprilie, Elon Musk a anunţat că va pune dogecoin pe lună, visul este pe punctul de a deveni realitate. Compania sa, SpaceX va trimite un satelit numit DOGE-1 în orbită cu scopul de a obţine informaţii despre spaţiul selenar. Satelitul va fi primul din istorie plătit cu Dogecoin.

de Liviu Redeleanu

la 11.05.2021, 09:33

Vezi și
  • Dogecoin a pornit de la glumă, iar acum este una dintre cele mai căutate monede virtuale

Dogecoin este o criptomonedă, o formă de bani digitali așa cum este și Bitcoin, dar care a apărut dintr-o glumă. Prin 2013, un programator australian pe nume Jackson Palmer s-a gândit că ar fi amuzant să combine două lucruri care erau atunci foarte populare pe internet: criptomonedele şi o memă cu un caine.

Aşa a apărut Dogecoin, moneda digitală cu faţa unui câine pe ea. Nimeni nu s-ar fi gândit atunci că Dogecoin va ajunge să valoreze ceva, având în vedere că scopul iniţial a fost de a parodia frenezia criptomonedelor. Dar se pare că gluma a devenit realitate şi acum este una dintre cele mai căutate monede virtuale. 

Valoarea Dogecoin a crescut anul acesta cu un procent uluitor de 14 mii la sută, depăşind criptomonede mult mai cunoscute şi ajungând la o capitalizare de aproximativ 80 de miliarde de dolari. A reuşit astfel să bifeze locul patru în topul celor mai populare monede digitale. Valorează mai puţin de un dolar, dar sunt deja peste 129 de miliarde de monede în circulaţie. 

Creşterea spectaculoasă a monedei Doge rămâne oarecum un mister. Evidentă este însă legătura cu mesajele de pe Twitter ale lui Elon Musk, cel mai proeminent fan al monedei digitale. Implicarea fondatorului Tesla în mişcarea Dogecoin a început prin 2019, atunci când scria pentru prima dată pe Twitter că aceasta ar putea fi cripomoneda lui preferată. De atunci miliardarul Elon Musk a făcut numeroase referinţe la Dogecoin şi cu fiecare menţiune a ridicat constant valoarea criptomonedei, aşa cum a făcut-o şi cu Bitcoin. 

Pe acelaşi subiect

Tot el este însă şi cel care recomandă prudenţă. Într-un interviu recent pentru TMZ, Elon Musk le-a transmis fanilor că trebuie să fie atenţi atunci când investesc, chiar dacă Dogecoin ar putea fi viitorul criptomonedelor. 

În prezent însă, acceptarea şi folosirea Dogecoin în comerţ şi plăţi este destul de restrânsă, fiind extrem de volatilă şi cu un preţ puternic influenţat de utilizatorii de social media. Dar unii jucători din piaţă afirmă că tocmai volatilitatea acestei criptomonede reprezintă principala atracție a sa. Şi dacă internauţii vor să îi crească valoarea până la un dolar cu hashtagul "to the moon", sunt voci care speculează că ar putea ajunge chiar şi la 10 dolari în scurt timp. 

În schimb, fondatorii Dogecoin nu au avut nicio altă intenţie decât să se distreze, aşa că nici nu au crezut foarte mult în potenţialul monedei, ba chiar s-au îndepărtat de proiect. Unul dintre ei şi-a vândut întreaga cantitate de Dogecoin şi a folosit banii pentru a-şi cumpăra o maşină la mâna a doua. Între timp şi-au dat seama că nu este de glumit cu puterea internetului. 

Glumă sau nu, e clar că monedele digitale devin tot mai populare. Valorea Bitcoin a depășit o mie de miliarde de dolari, iar restul criptomonedelor au o capitalizare combinată de peste 400 de miliarde de dolari. 

Rămâne de văzut dacă Dogecoin sau alte criptomonede se vor dovedi a fi o bulă care se va sparge la un moment dat, dar un impact în economia viitorului vor avea cu siguranță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » UseIT » Dogecoin, de la meme la fenomen pe piața criptomonedelor. Cum a apărut moneda digitală cu faţa unui câine pe ea