Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Inteligenţa artificială deschide o nouă eră în lumea artei. Artiştii virtuali înregistrează piese noi şi pot susţine concerte online

Au inspiraţie în permanenţă şi nu se opresc din compus muzică. Vorbim despre programele de inteligenţă artificială care au deja o minte creativă.

de Liviu Redeleanu

la 10.06.2021 , 08:54

Cei mai mulţi oameni consideră creativitatea o trăsătură exclusiv umană și elimină total posibilitatea ca o mașinărie să poată fi creativă. Dar evoluţia tehnologiei începe să ne arate contrariul. 

Dacă în trecut, codul era scris de programatori într-o maniera foarte restrictiva, iar computerul nu făcea decât sa execute comenzi, acum, codul pentru computere poate evolua, are posibilitatea să se modifice, sa învețe şi aproape să se rescrie singur. 

Şi să luăm un exemplu foarte bun – Jazz Continuator. Acesta este un soft, o bucată de cod, care învață sa cânte interactiv în stilul muzicianului alături de care este. Bernard Lubat, un pianist de jazz, a făcut o sesiune de improvizație cu Jazz Continuator. Computerul a fost capabil sa identifice stilul pianistului și care sunt patern-urile principale și sa ii dea răspunsul în termeni muzicali.

Vezi și

Adică au început să cânte împreună şi să improvizeze, la fel cum ai face alături de un instrumentist. Pianistul și-a recunoscut sunetele, dar ce a fost cu adevărat neașteptat este ca soft-ul le-a rearanjat într-un mod cu totul nou, un mod surprinzător, la care pianistul nici nu se gândise. Deci, a fost creativ. 

Între timp, inteligenţa artificială a ajuns să picteze şi chiar să creeze singură muzică prin artişti digitali. Inteligenţa artificială deschide o nouă eră în lumea artei. Dacă până acum credeam că roboţii pot fi folosiţi doar în industrii care necesită sarcini repetitive, mai nou ne-au demonstrat că pot fi capabili şi de creativitate. Aşa au apărut artiştii viitorului. Sunt muzicieni digitali care nu există în realitate, dar care pot compune întocmai ca artiştii reali. Totul cu ajutorul inteligenţei artificiale. 

Anthony Martini, cofondator Factory New: Vrem să avem fiinţe 100% digitale pe piaţă, nu va fi niciun artist uman semnat. Şi de cele ma multe ori sună exact ca o înregistrare tradiţională. Se aplică multe lucruri similare, doar că nu trebuie să interacţionezi cu fiinţe umane. Aproape că nu este nicio limită, aceasta este frumuseţea în a lucra cu lumea digitală şi cu spaţiul virtual.

Artiştii virtuali, asemenea celor reali, înregistrează piese noi şi pot susţine concerte online. Unele dintre ele s-au dovedit chiar extrem de populare. Utilizatorii au petrecut în medie 35 de minute la un asemenea concert virtual. 

Chirs McGarry, fondator Authentic Artists: Am mers pe o abordare pe care o considerăm originală vizavi de arta digitală. A început pentru noi ca o dorinţă de a crea un artist care este, de fapt, un creator fără limite.

Anthony Martini, cofondator Factory New: Munca cu artiştii virtuali are cu siguranţă avantajele sale. În primul rând, ştii că nu vor rata zborul sau un interviu sau să întârzie la un interviu la radio. Doar prin natura sa, un artist virtual poate să fie oriunde, chiar în mai multe locuri în acelaşi timp. 

Creativitatea Inteligenţei Artificiale a mai fost testată în muzică. În una dintre piesele producătorului nominalizat la Grammy, Alex Da Kid, ritmul este sugerat de inteligenţa artificială, după ce a ascultat creaţii muzicale din ultimii 20 de ani. 

Aceasta este însă o piesă compusă integral de inteligenţa artificială. AIVA este autorul şi a reuşit să fie primul artist virtual a cărui muzică este protejată acum de drepturi de autor. Start-up-ul din Luxemburg poate scrie muzică exact ca un compozitor uman şi are deja zeci de piese. 

Şi nu doar muzica poate trece prin filtrul Inteligenţei Artificiale, ci şi pictura. După 350 de ani de la moartea celebrului pictor Rembrandt, Inteligenţa Artificială a reuşit să creeze un portret în stilul marelui maestru. 

Ron Augustus, Microsoft: Poţi spune că folosim tehnologia şi datele aşa cum Rembrandt îşi folosea vopselele şi pensulele pentru a crea ceva nou. Câteodată este un moment magic să vezi un tablou pentru prima dată, chiar dacă este complet generat. Pentru mine este ceva special. Dacă l-aş fi văzut într-un muzeu aş fi crezut că este un Rembrandt autentic pe care nu îl mai văzusem înainte.

Proiectul de artă și tehnologie „The Next Rembrandt" a fost expus şi în România. 

Inteligenţa artificială poate imita creativitatea umană. Dar nu trebuie să vedem AI-ul ca pe o concurenţă pentru oameni sau ca pe o tehnologie care vrea să ne înlocuiască, ci ca pe o colaborare care ne va ajuta să fim mai buni și să descoperim noi zone ale creativității noastre, neexplorate încă. 

Liviu Redeleanu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Preferaţi să vă păstraţi economiile în euro?
Observator » UseIT » Inteligenţa artificială deschide o nouă eră în lumea artei. Artiştii virtuali înregistrează piese noi şi pot susţine concerte online