Antena Meniu Search
x

Video Ochelarii inteligenţi care subtitrează lumea pentru persoanele cu deficienţe de auz. Cum funcţionează noua tehnologie

Tehnologia evoluează permanent şi nu de puţine ori ne salvează din situaţii dificile. De data asta vă arătăm cum îi ajută pe cei cu deficienţe de auz nişte ochelari. Dar nu orice fel de ochelari....

de Liviu Redeleanu

la 26.11.2022, 11:11

Vezi și

Oamenii cu deficiențe de auz vor putea în curând ''să vadă'' conversaţiile. Cu ajutorul unei aplicații și a unor ochelari inteligenți sunetele pot fi acum transformate în imagini. Tehnologia a evoluat atât de mult încât poate rezolva multe dificultăți pe care le întâmpină persoanele cu deficiențe de auz. Cum ar fi, de exemplu, înțelegerea conversațiilor verbale. Un nou tip de ochelari inteligenți îi ajută pe utilizatori să transforme toate conversațiile pe care nu le pot auzi în subtitrări pe care le pot vedea în timp real. Exact ca și cum s-ar uita la un film străin.

Pentru Diana Martin, testarea noii tehnologii a fost o adevărată revelație. 

Jacqui Press, interpret mimico-gestual: Este o nouă modalitate prin care poți comunica. Se uită firesc la mine, dar tocmai și-a dat seama că nu trebuie să îmi citească pe buze. Se poate uita prin ochelari. 

Cum funcţionează noua tehnologie

Pe acelaşi subiect

Pentru a putea beneficia de noua tehnologie, ochelarii inteligenți trebuie conectați la telefon. Apoi, cu ajutorul unei aplicații, orice conversație verbală este transformată în text. Subtitrările sunt apoi afișate pe lentilele ochelarilor, în timp real. 

Mitchell Feldman, director de marketing XRAI Glass: Ochelarii au microfoane încorporate, ascultă sunetele din jur, sunt asimilate de ochelari, apoi mutate în aplicaţia de pe telefon unde se fac transcrierile şi apoi le duce înapoi pe ochelari unde sunt prezentate în faţa ochilor utilizatorilor. 

Datorită noii tehnologii, persoanele cu deficiențe de auz nu doar că pot comunica mai ușor cu persoanele din jurul lor, dar pot folosi și alte tehnologii din lumea modernă care, în mod normal, sunt rezervate celor care nu au probleme cu auzul – cum ar fi conversațiile cu un asistent virtual sau apelurile telefonice. 

Josh Feldman, utilizator: Puterea și importanța pentru persoanele cu deficiență de auz, din toată lumea, să simtă că nu trebuie să se mai bazeze doar pe citirea buzelor este o realizare foarte mare.  

Softul a fost dezvoltat de compania XRAI Glass după ce directorul ei a observat că nepotul său a început să aibă probleme cu integrarea în societate după ce și-a pierdut auzul.  

Dan Scarfe, director XRAI Glass: A fost doar un mic moment de revelație în care m-am gândit, ia stai o secundă, el se uită la televizor tot timpul cu subtitrare. De ce nu putem subtitra lumea?

Serviciul dedicat persoanelor cu deficiențe de auz a fost deja lansat la nivel global în nouă limbi și urmează să fie actualizat. Aplicația XRAI Glass poate fi descărcată gratuit din magazinul Google Play și poate fi folosită împreună cu ochelarii inteligenți ai companiei japoneze Nreal, care costă aproximativ 2 mii de lei.  

Programul a fost lansat în luna iulie, pentru o perioadă de probă publică, în care a putut fi testat de zeci de membri din comunitatea celor cu deficiențe de auz. Între timp, echipa și-a dat seama că ochelarii smart nu sunt o soluție doar pentru cei care și-au pierdut auzul, ci și pentru persoane cu alte afecțiuni, cum ar fi cei cu ADHD, care ar putea înțelege informațiile mult mai bine dacă le și citesc, în timp ce le aud. Însă funcțiile lor suplimentare, cum ar fi asistentul personal, reamintirea conversațiilor la cerere și traducerea în timp real pot fi practic folosite de oricine dorește să-și "subtitreze" viața de zi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » UseIT » Ochelarii inteligenţi care subtitrează lumea pentru persoanele cu deficienţe de auz. Cum funcţionează noua tehnologie