Antena Meniu Search
x

Clujul, magnet pentru tineri. 1 din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT. #100 de zile de vară.

Începe weekend-ul, iar în a 23-a din cele 100 de zile de vară mergem la Cluj-Napoca. Al doilea cel mai puternic oraş din România e un adevărat magnet pentru tineri. Pentru că se "siliconizează", spune Mircea Bravo, cel mai vizualizat vlogger clujean.

Vezi și

Începe weekend-ul, iar în a 23-a din cele 100 de zile de vară mergem la Cluj-Napoca. Al doilea cel mai puternic oraş din România e un adevărat magnet pentru tineri. Pentru că se "siliconizează", spune Mircea Bravo, cel mai vizualizat vlogger clujean.

Aici, zilele de vară se numără în festivaluri, concerte, conferinţe şi firme noi care apar pe piaţă. 

Cum şi cu ce a devenit Cluj-Napoca al doilea cel mai puternic oraş din România? 

"Clujul se siliconizează. Vin foarte mulţi IT-işti aicea, se stabilesc aici, în Cluj, în fiecare an, vin o grămadă de studenţi. E o rampă de deschidere spre Europa. Se simte în absolut tot, în oamenii care umblă pe stradă, preţurile apartamentelor, localuri, toate se adaptează după nevoile acestor IT-işti.", ne spune Mircea. 

Aşa că ne-am bazat pe flerul lui Mircea Bravo, unul dintre cei mai vizualizaţi vloggeri din România, pentru a găsi IT-iştii care dau tonul. 

În mod normal, lumea crede că un tip care lucrează în IT arată ca un tocilar, poartă nişte ochelari mari, dar nu mai e aşa. El e IT-ist, şi eu sunt! 

1 din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT. 

Cei mai mulţi creează soft-uri, fac comerţ cu echimente de comunicaţii, foarte mulţi oferă doar consultanţă sau prelucrează date şi administrează site-uri din întreaga lume. Şi încă din timpul studenţiei. 

Şi Rareş Macavei a ştiut exact ce vrea, încă de când a dat admitere la Cluj.

"Se trăieşte chiar bine, e ca un fel de Silicon Valley de România. Entry level primeşti 500 de euro şi dintr-un internship în cadrul facultăţii primeşti şi ajungi până la 4 mii de lei lejer.", povesteşte Rareş.

Şi chiar mai sus de atât. Marius Mailat s-a mutat aici în urmă cu 5 ani. 

Este omul din spatele majorităţii platformelor on-line, pe care românii îşi caută sau îşi cumpără vacanţe.

Tot aici, poţi primi până la un milion de euro finanţare, dacă ideea ta de business este inovativă, cu impact naţional sau global şi rezolvă o problemă de zi cu zi a oamenilor. 

Cu asta a atras singurul parc tehnologic din România aproape 2.000 de tineri deja, la Cluj.

Paul Chirilă are 30 de ani şi este unul dintre tinerii antreprenori care a inventat o soluţie la una dintre marile probleme ale şoferilor. 

Tineri ca Paul Chirilă, şi mulţi alţii, l-au convins pe Alex Burciu să renunţe la funcţia de manager într-o companie americană de comerţ online cu o cifră de afaceri de aproape 20 de miliarde de dolari şi să se mute la Cluj. 

Alex munceşte cot la cot cu Roxana Rugină. O blondă simpatică şi rebelă, care ghidează şi coordonează echipele de tineri antreprenori care vor să dea lovitura pe piaţa IT din Cluj. A renunţat la cariera din Paris pentru Cluj. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vara de 100 de zile » Clujul, magnet pentru tineri. 1 din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT. #100 de zile de vară.