Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cinemobilul, maşina cu minuni. Un tânăr din Cluj aduce magia filmului copiilor care nu au fost niciodată într-o sală de cinema

Într-un sat din Cluj, la bordul singurului cinematograf mobil din România! Tudor Baciu, un tânăr care a renunţat la carieră şi a început o nesfârşită vacanţă, la volanul cinemobilului: o furgonetă veche de 30 de ani, transformată într-o adevărată cutie cu minuni pe roţi, pentru copiii care n-au păşit vreodată într-o sală de cinema.

de Redactia Observator

la 01.06.2017 , 20:57

Într-un sat din Cluj, la bordul singurului cinematograf mobil din România! Tudor Baciu, un tânăr care a renunţat la carieră şi a început o nesfârşită vacanţă, la volanul cinemobilului: o furgonetă veche de 30 de ani, transformată într-o adevărată cutie cu minuni pe roţi, pentru copiii care n-au păşit vreodată într-o sală de cinema.

A fost odată ca niciodată, o zi de vară, ca oricare alta. O şcoală obişnuită, cu coridoare lungi, cu table încărcate cu formule încâlcite şi manuale roase de atâta răsfoit. Până când... a venit cinemobilul în sat!

Vezi și

Un furgon de 30 de ani, transformat într-o adevărată cutie cu minuni pe roţi. O nouă lume care lor li se dezvăluie.

(Reporter): Tu cum crezi că arată un cinematograf?

(Paula, elevă): Este un ecran mare, o cameră unde se porneşte filmul, multe scaune.

GALERIE FOTO: Cinemobilul - cinematograful mobil cu care un tânăr din Cluj aduce magia filmului

(Reporter): Ai fost la cinema?

(Mihai, elev): Nu!

Pentru Paula, Mihai şi pentru alte mii de copii din satele româneşti care n-au păşit vreodată într-o sală de cinema, Tudor Baciu aduce cinematograful la ei.

Cinemobilul a ajuns în sat cu ajutorul Cristinei, profesoară de muzică, în vârstă de 28 de ani. Îi învaţă pe copii că merită să lupţi pentru orice vis ai avea. Iar şcoala o susţine.

CRISTINA MIHUŢ, profesoară:

Am revenit din străinătate, am ales să stăm la ţară, tocmai pentru ciclicitatea care se simte aici, respectul faţă de natură, religie. Simţi că trăieşti, nu doar mergi la lucru, vii acasă şi îţi consumi banii printr-o viaţă petrecuttă la maxim. Dacă nu reuşim noi tot timpul să mergem la oraş, să vină şi oraşul la noi şi poate că avantajele o să fie de ambele părţi. Asta au nevoie copiii noştri, mai ales cei din mediul rural, să vadă că se poate, dacă îţi doreşti cu adevărat!

Acum, Tudor Baciu e ajutat de organizaţii şi de Centrul Naţional al Cinematografiei să aducă Cinemobilul aproape de cât mai mulţi copii. Şi, pentru că au ajuns să-l iubească pe băiatul cu cinemobilul, i-au mulţumit cum au ştiut mai bine. L-au întâmpinat cu mesajul scris: Bine ai venit!

Cinemobilul a ajuns deja în peste 50 de sate din România, iar în luna ianuarie va porni ...spre Africa.

TUDOR BACIU, iniţiatorul proiectului Cinemobilul:

Ce învăţ în continuare e că copiii sunt nişte oameni extrem de inteligenţi! Filmul e pretext şi tot ce pun e un pretext să pot să le transmit faptul că eu fac exact ce îmi place şi nu e un lucru pe care l-am învăţat la facultate.

Claudia îl completează pe Tudor. Un festival de film i-a adus împreună şi trăiesc o dragoste ca-n filme. 

TUDOR BACIU, iniţiatorul proiectului Cinemobilul:

Claudia e omul de bază în caravana asta. Mă bag în foarte multe lucruri şi mă ajută foarte mult, pentru că nu tot timpul pot să fac faţă la aspectele ce ţin de organizarea unei proiecţii şi sunt multe lucruri la care nu mă gândesc şi ea vine cu idei. Facem o echipă minunată.

Claudia are 25 de ani şi a absolvit managementul cultural în Scoţia, dar a revenit în ţară.

CLAUDIA SÎRBULESCU, colaborator al proiectului Cinemobilul:

Aşa am simţit. Cumva am vrut să dau o şansă şi mediului de aici, să văd ce idei o să mă încerce pe parcurs şi chiar nu regret. Mie de mică mi-a plăcut să împărtăşesc cu ceilalţi bucuria filmului. Cumva, proiectul lui Tudor este despre asta. Despre bucuria de a ne uita la un film împreună. Cred că avem foarte multe de învăţat de la ei, de a ne deschide spre orice înseamnă o experienţă împreună. Cum e şi cea de a ne uita la un film.

TUDOR BACIU, iniţiatorul proiectului Cinemobilul:

Nu văd o chestie finală la proiectul ăsta. Cert este că îl facem cu foarte mult drag şi o să merg în continuare atâta timp cât are sens pentru mine şi pentru cei din jur.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Vara de 100 de zile » Cinemobilul, maşina cu minuni. Un tânăr din Cluj aduce magia filmului copiilor care nu au fost niciodată într-o sală de cinema