Antena Meniu Search
x

Atenţionare de tornadă în România. Zonele vizate de vremea severă

Tornadă în România. Serviciul european de monitorizare a furtunilor (ESTOFEX) a emis o atenţionare de vreme severă şi furtuni valabilă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României. Pentru România este valabilă şi o avertizare de tornadă. 

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 17:54

Atenţionare de tornadă în România. Zonele vizate de vremea severă
Atenţionare de tornadă în România. Zonele vizate de vremea severă - Shutterstock

Potrivit ESTOFEX, avertizarea de furtuni severe va fi valabilă de joi, 13 iulie, ora 18.00 până vineri, 14 iulie, la ora 6.00.

Se estimează că un val scurt de-amplificat se va deplasa în Europa centrală. În spatele ei, o creastă se va construi înaintea unui ciclon care se adâncește peste Atlantic. Un sistem frontal va traversa din Europa Centrală până în Serbia și România și Ucraina, înconjurând flancul estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă va permite o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE. 

Avertizare de tornadă pentru România

"Un nivel 3 de alertă a fost emis pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României, în principal pentru rafale de vânt puternice și grindină mare până la foarte mare. Pentru România este valabilă şi o avertizare de tornadă", a transmis ESTOFEX.

Se așteaptă furtuni severe până la extrem de severe din nordul Italiei până în România și Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Vremea » Atenţionare de tornadă în România. Zonele vizate de vremea severă