Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cupolă de foc peste România. Cod galben de caniculă în 25 de judeţe din ţară, inclusiv în Capitală

Test de supravieţuire: înfruntăm unul dintre cele mai lungi valuri de caniculă din istorie. Între şapte şi 10 zile cu aer sufocant, multe cu peste 40 de grade Celsius la umbră. Efectele asupra corpului pot fi grave: izbucniri de violenţă, probleme cardiace şi de respiraţie. Astăzi s-au simţit 35 de grade până şi la Miercurea Ciuc, celebrul Pol al Frigului, iar dogoarea se extinde mâine în toată ţara.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 08.07.2024 , 20:35

Cupola de foc a acoperit 25 de judeţe aflate sub cod galben de caniculă. În Bucureşti, oamenii au simţit că iau foc la 41 de grade Celsius, temperatura resimţită. Dogoarea a venit din toate direcţiile. În trafic termometrele ajung la 60 de grade Celsius, în vreme ce din asfalt se ridică dogoare de 70 de grade.

Cupola de foc face ravagii în sudul şi sud-estul Europei

40 de grade Celsius Cu 40 de grade resimţite, a fost o zi sufocantă şi la Timişoara. Localnicii au încercat să găsească răcoarea într-o îngheţată, sub umbrele sau la ţâşnitori.

Vezi și

Cupola de foc pârjoleşte sudul şi sud-estul Europei. În Serbia, meteorologii au emis astăzi coduri portocalii de caniculă. Zilele viitoare ar putea apărea şi codul roşu inclusiv la noi în ţară.

Pe acelaşi subiect

"Vorbim şi de temperaturi minime ce nu vor depăşi 20 de grade cu caracter local aş spune în cam toate regiunile, acest lucru însemnând nopţi tropicale. Disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat", spune Alina Şerban, meteorolog ANM.

Efectele caniculei asupra psihicului

Disconfortul termic ne face să nu mai gândim lucid şi să fim furioşi, spun psihologii.

"Căldura ne transformă în cea mai proastă variantă a noastră. Agresivitatea se manifestă în mediul stradal. Ne lovim în umeri, ne lovim cu mâinile, îi împingem pe toţi ceilalţi, facem paşi mari, facem paşi mici ca să-i enervăm pe cei din spatele nostru. Provocăm",  spune Radu Leca, psiholog.

În vreme ce pacienţii încep să stea la coadă la cabinetele de dermatologie, medicii lansează un apel disperat - evitaţi să mergeţi prin soare între orele 11 şi 18!

"Arsură, cel mai des. Venim cu pielea roşie, se descuamează, unii pacienţi au nevoie de asistenţă ca să putem să vindecăm arsura şi, ulterior bineînţeles, toamna culegem petele pigmentare", spune Amalia Anghel, dermatolog.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a anunţat că luna iunie a fost a 13 lună consecutivă cu recorduri de temperatură, iar luna lui cuptor, din estimările oamenilor de ştiinţă, îşi anunţă candidatura la doborârea altor maxime.

România este sub o cupolă de foc, iar în zilele următoare avertizările meteorologilor vor veni unele după altele. De miercuri încolo vorbim de temperaturi de 40, 41 de grade Celsius la umbră în regiunile vestice şi sudice. Ideea este să ne pregătim şi mental pentru ceea ce urmează. E drept, vara e cald, din ce în ce mai cald, dar depinde şi de noi să facem mai suportabile toate aceste zile fierbinţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Vremea » Cupolă de foc peste România. Cod galben de caniculă în 25 de judeţe din ţară, inclusiv în Capitală