Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Valul de caniculă, înlocuit de vijelii şi grindină aduse de cicloane. Va ploua în aproape toată ţara

După temperaturi de foc, vin furtuni de gheaţă. În mai multe locuri, vijeliile şi grindina au lăsat pagube serioase. O cursă de la Oradea a fost anulată după ce aripile avionului au fost avariate de vânt. Furtunile se întind treptat peste ţară în următoarele zile.  

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 16.07.2024 , 19:28

În Capitala dupa multe zile cu temepraturi extreme a inceput brusc să plouă. Ploaia de vară care a durat nu mai mult de 5 minute a venit deje peste o temperatură care a depăsit 41 de grade. Astfel, s-a creat un efect de seră, iar aerul este aproape irespirabil.  

Dar nu a fost tot. După ora 17, o avertizare nowcasting de cod portocaliu avea sa anunte adevărata furtună. Autorităţile au emis un mesaj Ro-Alert în care cereau oamenilor să rămâna la adăpost şi să evite deplasările. Temperaturile au scăzut brusc cu 15 grade într-o oră, a plouat torenţial, a fulgerat şi vântul a bătut cu putere. Mai mulţi copaci s-au prăbuşit peste maşini în parcări.

Valul de caniculă, înlocuit de vijelii şi grindină aduse de cicloane

Vezi și

Ploaia a creat probleme şi pe autostradă. În apropiere de Bucureşti, pe A3, un TIR s-a răsturant din cauza acvaplanarii. Până la ora 21, mai multe zone din ţară sunt sub cod galben de furtuni.

Pe acelaşi subiect

Şi în Sălaj, din senin a inceput sa ploua toential cu gheaţă. În Zalău, vijelia a doborât un copac care s a prăbuşit peste garajele oamenilor, iar acoperişul de tablă al unui bloc a fost smuls de rafale si aruncat peste masinile din parcare 

"A rupt acoperişul cu totul. Vai, cine stă la ultimul etaj, îi plouă în apartament", spune un localnic.

Şi în Bihor furtuna de cod portocaliu a pus la pământ mai mulţi copaci. Unul dintre ei a căzut pe peretele unei case.

Furtuni în întreaga ţară 

Vijelia a lăsat urme şi pe Aeroportul din Oradea: garduri şi panouri au fost dărămate de vânt. Mai mult, avionul care urma să plece în cursa Oradea – București seara trecută a rămas la sol, din motive de siguranţă după ce rafalele de 120 de kilometri la oră au mişcat eleroanele aeronavei.

În Alba, 50 de maşini au rămas blocate pe Transalpina, după ce vântul a doborât copacii pe ;ocea.

În Sighetu Marmaţiei a plouat atât de mult încât canalizările nu au mai făcut faţă, iar străzile au fost inundate. 

Din loc in loc a cazut grindina. Fructele şi legumele au fost ciuruite de gheaţă. Astfel de furtuni sunt aşteptate şi în zilele următoare.

"Masa de aer extrem de caldă, nord-africană, care a stat blocată mai mult de o săptămână peste jumătatea de est a Europei inclusiv peste ţara noastră, a început să se retragă. În acest fel lasă loc furtunilor aduse de cicloane dinspre vestul şi sudul continentului să pătrundă în mai multe zone din România, dar vorbim de ploi de vară, destul de localizate, dar care pot aduce cantităţi mai mari de apă şi vin însoţite de descărcări electrice, vijelii şi grindină", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.

Spre finalul săptămânii, ploile se vor întinde peste aproape toată ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Fără vize în SUA, posibil de anul viitor. Te tentează visul american?
Observator » Vremea » Valul de caniculă, înlocuit de vijelii şi grindină aduse de cicloane. Va ploua în aproape toată ţara