Antena Meniu Search
x

Video Două coduri roşii de caniculă, emise pentru prima dată în istorie de ANM. Zonele unde se vor resimţi peste 55 de grade

Atenţie, urmează două zile de cod roşu de caniculă! Milioane de locuitori din Bucureşti şi nouă judeţe din sud şi est se vor chinui să respire, la temperaturi resimţite de 55 de grade Celsius. La Bucureşti, termometrele se vor apropia de un record ne mai atins de 23 de ani. 

de Redactia Observator

la 24.07.2023, 19:27

Vezi și

În a treia săptămână de caniculă urmează încă o încercare. Călduri nemiloase s-au anunţat încă de astăzi. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Treizeci şi trei de grade celsius sunt acum în Bucureşti dar termometrele vor arăta marţi şi miercuri, pe timpul codului de caniculă, şi 43 de grade. Vorbim despre valori prognozate de meteorologi la umbră, pentru că cele din soare pot atinge chiar şi 50-55 de grade.

Căldura de foc va începe de mâine din Oltenia.

La Bucureşti, termometrele se vor apropia de un record ne mai atins de 23 de ani

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea, reporter Observator: La peste 37 de grade. Senzaţia este că nu poţi respira. Aerul condiţionat abia face faţă, iar astăzi e bine. De mâine, vom fierbe la temperaturi de peste 40 de grade la umbră. 

Avertizarea de caniculă a fost anunţată în ziua în care se împlinesc 16 ani de când a fost emis primul cod roşu în România. În acest iulie fierbinte vorbim despre alte premiere nedorită.

 Iris Răducanu, meteorolog ANM: Este prima dată în istoria ANM ului când se emit două coduri roşii pentru două zile consecutive. Temperaturile maxime prognozate se vor apropia de maxima absolută înregistrată la Bucureşti în iulie 2000, atunci când s-au atins 42,4 grade.

Avertizare cod roşu se emite când:

  • temperaturile extreme afectează toate persoanele, chiar şi pe cele cu sănătate bună
  • temperaturile extreme reprezintă risc vital pentru persoanele care suferă de diverse maladii
  • persoanele care lucrează în aer liber trebuie să îşi întrerupă activitatea
  • pot exista probleme majore în alimentarea cu electricitate
  • există pericol de inceniu pe arii extinse

De joi, vremea se va schimba radical

Codul roşu de caniculă avertizează că temperaturile extreme afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă şi starea de sănătate. Pot să apară pene de electricitate sau incendii de vegetaţie. Cel mai greu va fi pentru cei care sunt nevoiţi să muncească în aer liber. Ei trebuie să primească între 2 şi 4 litri de apă pe zi şi echipament de protecţie.

Valentina Boboc, medic de familie: Prin transpiraţie pierdem foarte multe săruri minerale, apar fenomene de tahicardie, de creştere a pulsului, de scădere a tensiunii arteriale, crampe musculare, ameţeli chiar leşinuri.

Mai multe puncte de prim ajutor au fost deja amenajate în tot Bucureştiul.

Nici noaptea nu va fi mai bine. Termometrele nu vor coborî sub 24 de grade Celsius. De joi, vremea se va schimba radical. Un val de aer rece va ajunge în România, iar temperaturile vor scădea şi cu 10 grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Vremea » Două coduri roşii de caniculă, emise pentru prima dată în istorie de ANM. Zonele unde se vor resimţi peste 55 de grade