Antena Meniu Search
x

Video După caniculă, vijelii cumplite în mai multe zone din ţară. În câteva minute, vremea s-a transformat complet: "A căzut şi acoperişul!"

Vremea în România. Furtunile puternice au făcut prăpăd în mai multe localităţi din ţară. După o zi caniculară, o vijelie de doar câteva minute a smuls acoperişuri şi a rupt copaci în Satu Mare. Oamenii au primit mesaje RO-Alert să se pună la adăpost de furtuna de cod roşu, care a venit şi cu grindină puternică. Bucăţi de gheaţă căzute în rafală au distrus culturi şi în judeţul Bihor. În doar câteva ore, meteorologii au emis peste 10 avertizări de vreme severă pentru mai multe judeţe.

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 14:43

Vezi și

În Satu Mare, furtuna de cod roşu a adus rafale de peste 90 de kilometri pe oră. În doar câteva minute, vântul puternic a smuls cu totul un acoperiş de bloc. "A căzut un plop şi apoi a căzut şi acoperişul, la aproximativ 10 minute distanţă! Prima dată, a căzut plopul. A căzut pe două maşini. Daune sunt şi pe faţada blocului şi la geamurile oamenilor!", spune un localnic.

Meteo: Cod roşu de vreme rea

Mai multe maşini aflate într-o altă parcare de bloc au avut aceeaşi soartă după ce vântul puternic a smuls mai multe bucăţi dintr-un alt acoperiş. "Şi masca ţi-a spart-o! Mie mi-a rupt pe partea aialaltă, mi-a întors-o bine!", se aud doi oameni pe filmare.

În cele 12 localităţi din Satu Mare, inclusiv reşedinţa de judeţ - care s-au aflat sub cod roşu de vreme rea - mai multe case au avut, de asemenea, acoperişurile distruse după ce ţiglele au fost zburate la câţiva metri distanţă.

Pe acelaşi subiect

Vijelii puternice în multe judeţe

Din cauza furtunii însoţite de grindină, şoferii prinşi în trafic au fost nevoiţi să tragă pe dreapta. După ce s-a domolit ploaia, pe mai multe şosele, maşinile au făcut slalom printre copacii rupţi de vânt. Iar mai multe străzi au fost inundate. 

Vijelia a venit cu grindină şi în judeţele Bihor şi Sălaj, unde grădinile oamenilor au fost acoperite de un start considerabil de gheaţă. În Harghita, Drumul Naţional care face legătura între Borsec şi Tulgheş a fost blocat aproape o oră din cauza arborilor doborâţi pe şosea. În Caraş-Severin, vijelia a adus şi un spectacol pe cer. Nori denşi, de furtună, denumiţi Shelf-Cloud au fost fotografiaţi în localitatea Valeapai. 

Vremea rea a făcut prăpăd

Cod roşu de ploi şi vijelii a fost în vigoare şi pentru mai multe sate şi oraşe din Timiş şi Mureş. Pentru Arad şi Bistriţa-Năsăud a fost emis cod portocaliu de ploi torenţiale şi vânt cu rafale de până la 90 de kilometri pe oră. În Arad din cauza din cauza viiturii puternice un copac a căzut peste o casă. Tot tavanul s-a crăpat, iar ploaia a intrat în locuinţă. 

Codul galben de vremea rea s-a făcut simțit în Roşia Montană, unde un grajd în care se aflau şase bovine a fost lovit de fulger și a luat foc. Proprietari ajutați de vecini au reușit să salveze animale din adăpost, dar nu au mai putut face nimic pentru grajd. 

Din cauza unei furtuni puternice, două persoane au fost salvate de salvamontişti după ce s-au rătăcit pe vârful Troian, din judeţul Maramureş şi nu au mai găsit traseul de întoarcere. În final, acestea au fost coborâte de către salvamontişti în localitatea Moisei.

Codul portocaliu de vreme rea va rămâne emis până astăzi la ora 12.00 în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Munteniei și Carpații Meridionali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Vremea » După caniculă, vijelii cumplite în mai multe zone din ţară. În câteva minute, vremea s-a transformat complet: "A căzut şi acoperişul!"