Antena Meniu Search
x

Video Fenomen rar pe litoralul românesc, în plină caniculă şi temperaturi de 40 de grade: "Upwelling"

Un nou val de foc acoperă România. Jumătate de ţară a fost astăzi sub cod galben de caniculă, iar mâine va fi cod portocaliu în sudul şi vestul ţării. Temperaturile vor depăşi 41 de grade Celsius. Canicula extremă a schimbat şi peisajul. Copacii au îngălbenit cu o lună mai devreme.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 03.08.2023, 19:26

Vezi și

În Capitală termometrele au urcat din nou la 37 de grade Celsius, dar în realitate s-au resimţit peste 40. Oamenii au ieşit la plajă în marile parcuri. În Plumbuita s-au întins cearşafurile direct pe dalele de beton. Căldura şi seceta au schimbat şi peisajul în oraş. Ultima lună de vară din acest an este total atipică. În timp ce iarba nu mai este demult verde, iar copacii se usucă, oamenii fug de caniculă şi se bucură de vară în acest peisaj tomnatic.

Şi pe litoral are loc în ultimele zile un fenomen rar

Practic, pe străzi şi alei sunt covoare de frunze galbene. Explicaţia? "Este vorba despre destul de multă secetă. Nivelul de umiditate din sol este unul este unul suficient pentru a întreţine o stare de vegetaţie activă. Iar pe de altă parte, este un efect al tratamentelor efectuate contra ţânţarilor. Au avut un impact negativ asupra frunzelor", a declarat Răzvan Popescu, biolog. "La noi se plantează, prin aliniamente, specii care suferă din cauza sărurilor care se dau iarna pentru deszăpezire. Astfel, prin luna august acestea ajung să nu mai aibă, de fapt, frunze", a declarat Diana Culescu, peisagistă.

Şi pe litoral are loc în ultimele zile un fenomen rar. La Constanţa apa mării este rece ca la începutul primăverii, are doar 15 grade. Specialiştii spun că apa mai rece e adusă din larg de curenţii care bat din sud, invers decât în mod obişnuit. Fenomenul e denumit de biologi upwelling. La Sulina şi la Gura Portiţei în schimb, se poate face baie în mare, apa are 23 de grade. Şi dacă azi a fost cald în sudul ţării, de mâine e şi mai cald. Arşiţa se intensifică şi se întinde peste toată ţara.  În sud şi vest va fi cod portocaliu de caniculă. "Suntem sub incidenţa unei mase de aer tropical în extindere şi în intentisifcare chiar, acest lucru însemnând disconfort termic din ce în ce mai accentuat. Ne aşteptăm la valori de 38 - 39 de grade Celsius în partea de vest a teritoriului, de 40, poate chiar 41 în partea de sud a ţării noastre", a declarat Alina Şerban, meteorolog.

Canicula se va menţine şi sâmbătă în sudul, estul şi centrul ţării, în timp ce în vest sunt anunţate ploi în weekend, iar vremea se va răci. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Vremea » Fenomen rar pe litoralul românesc, în plină caniculă şi temperaturi de 40 de grade: "Upwelling"