Antena Meniu Search
x

Video Oraşul din România unde a fost mai frig ca în Laponia. Vremea, o nouă lovitură: când apare gheaţa neagră

Indolenţă ucigătoare a autorităţilor din Bucuresti. Un bărbat a murit, sub roţile unui tramvai, după ce a alunecat pe zăpada necurăţată din staţie şi a căzut în faţa vagonului. România a fost polul gerului din Europa azi-dimineaţă. La Braşov era mai frig decât în Laponia. Minus 16 grade Celsius în Transilvania, minus două în Finlanda.

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 23.01.2024, 19:38

Vezi și

Multe trotuare din Bucureşti sunt pline de gheaţă şi zăpadă la patru zile după ninsoare, deşi legea cere să fie curăţate în 24 de ore. Pentru un bărbat, nepăsarea autorităţilor a fost fatală. A alunecat într-o staţie de tramvai de pe bulevardul Timişoara şi a căzut în faţa unui vagon care venea. 

Călcat de tramvai, după ce a alunecat pe gheaţă în staţie

"Era pe margine acolo şi a alunecat şi tramvaiul l-a dus până pe trecere în faţă, încă câţiva metri mai în faţă", povesteşte un martor. Conform regulamentului, Societatea de Transport Bucureşti are datoria să îndepărteze zăpada şi gheaţa din staţii.

Autorităţile au luat, însă, măsuri abia după ce bărbatul a murit călcat de tramvai. "Aşteptăm de la urban să vină să facă un pic de ordine. Să dea zăpada şi să curăţe", spune un bucureştean.

Pe acelaşi subiect

Tragedie evitată la limită

Altă tragedie a fost evitată la milimetru. Un bucureştean a alunecat pe gheaţă şi a căzut în faţa unei maşini, în cartierul Pantelimon. Doar prezenţa de spirit a şoferului i-a salvat viaţa pietonului.

"În unele zone din Capitală, mersul pe trotuar a devenit un adevărat test de echilibru. Gheaţa formată le-a dat mari bătăi de cap pietonilor, astfel că cea mai sigură metodă de înaintare a fost ca oamenii să se sprijine de gard sau cladiri şi să faca paşi mici", transmite Ana Grigore, reporter Observator.

În timp ce pietonii sunt în pericol, autorităţile se amendează reciproc, dar nu pun mâna pe lopată. Poliţia Locală din sectorul 4 a amendat Primăria Capitalei cu 4.000 de lei pentru că nu a curăţat aleile din două parcuri. Iar firmele de salubritate din sectoarele 3 și 4 au fost amendate de Primăria Capitalei cu 5.000 lei din acelaşi motiv. 

"Încercăm să ne descurcăm, este mai greu, bineînţeles. Cu gheaţă pe jos, imediat poţi aluneca. E mai greu pentru cei în vârstă. Mergem mai încet, că altfel nu te poţi descurca", spune un român.

Ortopezii de la camerele de gardă ale spitalelor din Bucureşti au avut mult de lucru zilele acestea. "Vârful a fost înregistrat alaltăieri, când au fost 61 de persoane căzute efectiv. Au alunecat, au căzut pe gheaţă sau pe zăpadă, iar dintre aceste au fost 14 persoane internate", a declarat Bogdan Opriţa, şef UPU-SMURD Spitalul Floreasca.

Poliţiştii locali au făcut astăzi controale şi au amendat proprietarii de magazine care nu au curăţat trotuarul din dreptul lor de zăpadă îngheţată. 

Pericol în Capitală: gheaţa neagră

Pericolul nu a trecut. Pentru că se încălzeşte, apoi se face ger, din nou, va apărea gheaţa neagră - pete de polei foarte periculos şi greu de observat pe şosele. Experţii ne sfătuiesc să conducem prudent, cu viteză mică şi fără să bruscăm comenzile. Pe o stradă cu polei, chiar şi la 50 de kilometri pe oră, maşina are nevoie de spaţiu dublu de frânare.

Un fenomen meteo rar a marcat ziua de astăzi. În vârf de munte a fost mai cald decât în oraşele de la câmpie. Când la Bucureşti erau minus 10 grade Celsius, la Bâlea Lac erau minus două. "Atunci când circulaţia se reorientează şi vine din sectorul vestic sau sudic, atunci are loc avansul unor mase de aer mai cald de deasupra Oceanului Atlantic. Fiind mai uşor, va urca deasupra aerului rece", explică Mihai Timu, meteorolog ANM. 

Cel mai frig a fost la Braşov, minus 16 grade Celsius şi la Întorsura Buzăului. De ger cumplit au avut parte şi localnicii din Sfântu Gheorghe, Făgăraş şi Topliţa, unde s-au înregistrat minus 15. La Galaţi şi Constanţa, gerul şi ceaţa au creat un peisaj fascinant. Copacii au fost îmbrăcaţi într-un strat gros de chiciură, iar localnicii au ieşit din case să facă fotografii spectaculoase. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Oraşul din România unde a fost mai frig ca în Laponia. Vremea, o nouă lovitură: când apare gheaţa neagră