Antena Meniu Search
x

Video Ploaia cu grindină a tocat într-o oră recolte de milioane de lei din ţară. Zonele lovite de furtuni cu gheaţă zilele viitoare

Căldura mare neobişnuită aduce o avalanşă de fenomene meteo extreme. Potopul s-a dezlănţuit astăzi în Dobrogea, cu ploi şi grindină, după ce furtunile cu gheaţă au făcut ravagii aseară, în Timiş. Meterologii ne anunţă că trebuie să ne aşteptăm la reprize dese de grindină, dacă vor mai urma zile atât de calde. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 06.06.2024 , 19:48

La Gottlob, localitate din Timiș, aproape de graniţa cu Serbia, grindina a făcut praf recoltele, iar ploaia a înecat ce mai scăpase întreg. O oră a durat furtuna.

Fermierii s-au trezit neputincioşi în faţa dezastrului

Zeci de hectare de teren dintr-o zonă unde, de regulă, seceta era o problemă înoată acum în noroaie. Ploaia a fost atât de puternică şi a adus atât de multă gheaţă încât efectiv a tocat legumele. Nici măcar cele 8 rachete ale sistemului antigrindină nu au reuşit să oprească prăpădul.

Vezi și

Oamenii spun că nu au mai văzut aşa ceva în ultimul deceniu: "Căderea de grindină, în jur de trei sfert de oră. Într-una! În toate direcţiile!", ne spune o fermieră.

Pe acelaşi subiect

Un fermier care a investit 3.000.000 de lei în culturi de dovlecei, ceapă, pepeni şi porumb nu mai are ce culege după vijelia de aseară: "Tot e distrus! Toate culturile sunt distruse!"

Gheaţa a răpăit minute în şir astăzi şi pe litoral, la Eforie Nord.

Furtunile continuă zilele viitoare

Grindina se formează din cauza curenţilor de aer anormal de calzi, care ridică picăturile de ploaie din nori. Ajunsă în părţile înalte şi reci, apa se transformă în gheaţă. Aşa se explică de ce, în ultimele zile foarte calde, am avut mai multe averse de grindină decât de ploaie.

"Căderile de grindină au o frecvență mai mare decât ar fi normal acum, la începutul verii. Temperaturile sunt extem de ridicate, ca de mijloc de vară, şi favorizează apariţia grindinei de medii şi mari dimensiuni", explică meteorologul Observator, Simona Căpşună.

Meteorologii anunţă că furtunile cu ploaie şi gheaţă ar putea aduce necazuri sâmbătă în estul ţării, iar duminică, luni şi marţi, se vor muta în vest. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Vremea » Ploaia cu grindină a tocat într-o oră recolte de milioane de lei din ţară. Zonele lovite de furtuni cu gheaţă zilele viitoare