Video Grindină cât oul de găină adusă de furtuni năpraznice. În zona Moldovei nu s-au lansat rachetele antigridină ca să nu fie lovit un avion
Sistemul anti-grindină şi-a arătat limitele, aseară, în toiul unor furtuni năpraznice. În Moldova a căzut gheaţă cât oul de găină după ce operatorii au primit interdicţie să lanseze rachetele - ar fi pus în pericol un avion care trecea prin zonă. Iar în Bistriţa-Năsăud, peste 200 de case au fost afectate de bombardamentul cu grindină.
O familie din Bistriţa-Năsăud, care abia apucase să parcheze în curtea casei, nu a mai putut să iasă din maşină când au început să cadă bucăţile de gheaţă. Piatra a spart geamul din spate al automobilului, iar grindina a ajuns până pe bordul maşinii. "M-a speriat destul de tare treaba asta. Cel mic, după ce a fost îmbrăcat, uscat, după vreo jumătate de oră a zis tati, ce bine că nu am murit", a declarat şoferul.
În România sunt instalate 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină
Bărbatul s-a arătat neputincios în faţa fenomenului extrem şi, chiar şi acum, la o zi distanţă, încă nu îi vine să creadă ce a trăit. "Parcă nu sunt obişnuit cu liniştea pe care o trăiesc acum. Foarte repede a venit grindina, bucăţi foarte mari de gheaţă. Am încercat să ies, dar m-a lovit", a mai spus acesta. Grindina a făcut ravagii în tot judeţul Bistriţa-Năsăud. "Zona a fost sub un cod roşu de gheaţă, grindină şi vijelie. Au fost afectate peste 240 de gospodorii. Vorbim de acoperişuri luate de vânt, geamuri sparte, de asemenea copaci doborâţi", a declarat Cristian Bucur, comandant ISU Bistriţa-Năsăud.
Vijelia a devastat şi zone întinse din judeţul Iaşi. Tot ce se afla afară a fost distrus de grindină. Florile au fost ciuruite. S-au scuturat aproape în totalitate, iar sub puterea grindinei de mari dimeniuni cât pumnul, nici măcar pomii nu au făcut faţă. Crengi întregi s-au rupt şi au fost puse la pământ cu tot cu fructe. Dimensiunea grindinii din Iaşi i-a şocat pe localnici.
Rachetele antigrindină nu au putut să protejeze localnicii din zona în care a căzut gheaţă de mari dimensiuni. Timp de aproape o jumătate de oră, operatorii nu au avut voie să lanseze proiectile pentru că un avion tranzita zona. "În zona în care am putut lansa rachete, dimensiunea grindinei la sol nu a depăşit 1,5-2 centimetri faţă de 5-6 centimetri în zona neprotejată", a declarat Daniel Florea, director de program al operatorului licenţiat al Centrului Antigrindină Iaşi.
Tunurile antigrindină sunt controlate de la distanţă, iar lansarea unei rachete se face prin simpla apăsare a unui buton. Proiectilul eliberează iodură de argint în nori, opreşte formarea particulelor de gheaţă şi transformă grindina în ploaie. În ţara noastră sunt instalate 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Experţii consideră că reţeaua este prea mică şi ar trebui extinsă pentru că sunt multe zone agricole neacoperite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰