Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Grindină cât oul de găină adusă de furtuni năpraznice. În zona Moldovei nu s-au lansat rachetele antigridină ca să nu fie lovit un avion

Sistemul anti-grindină şi-a arătat limitele, aseară, în toiul unor furtuni năpraznice. În Moldova a căzut gheaţă cât oul de găină după ce operatorii au primit interdicţie să lanseze rachetele - ar fi pus în pericol un avion care trecea prin zonă. Iar în Bistriţa-Năsăud, peste 200 de case au fost afectate de bombardamentul cu grindină.

de Clara Mihociu

la 05.06.2024 , 19:51

O familie din Bistriţa-Năsăud, care abia apucase să parcheze în curtea casei, nu a mai putut să iasă din maşină când au început să cadă bucăţile de gheaţă. Piatra a spart geamul din spate al automobilului, iar grindina a ajuns până pe bordul maşinii. "M-a speriat destul de tare treaba asta. Cel mic, după ce a fost îmbrăcat, uscat, după vreo jumătate de oră a zis tati, ce bine că nu am murit", a declarat şoferul.

În România sunt instalate 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină

Bărbatul s-a arătat neputincios în faţa fenomenului extrem şi, chiar şi acum, la o zi distanţă, încă nu îi vine să creadă ce a trăit. "Parcă nu sunt obişnuit cu liniştea pe care o trăiesc acum. Foarte repede a venit grindina, bucăţi foarte mari de gheaţă. Am încercat să ies, dar m-a lovit", a mai spus acesta. Grindina a făcut ravagii în tot judeţul Bistriţa-Năsăud. "Zona a fost sub un cod roşu de gheaţă, grindină şi vijelie. Au fost afectate peste 240 de gospodorii. Vorbim de acoperişuri luate de vânt, geamuri sparte, de asemenea copaci doborâţi", a declarat Cristian Bucur, comandant ISU Bistriţa-Năsăud.

Vezi și

Vijelia a devastat şi zone întinse din judeţul Iaşi. Tot ce se afla afară a fost distrus de grindină. Florile au fost ciuruite. S-au scuturat aproape în totalitate, iar sub puterea grindinei de mari dimeniuni cât pumnul, nici măcar pomii nu au făcut faţă. Crengi întregi s-au rupt şi au fost puse la pământ cu tot cu fructe. Dimensiunea grindinii din Iaşi i-a şocat pe localnici.

Rachetele antigrindină nu au putut să protejeze localnicii din zona în care a căzut gheaţă de mari dimensiuni. Timp de aproape o jumătate de oră, operatorii nu au avut voie să lanseze proiectile pentru că un avion tranzita zona. "În zona în care am putut lansa rachete, dimensiunea grindinei la sol nu a depăşit 1,5-2 centimetri faţă de 5-6 centimetri în zona neprotejată", a declarat Daniel Florea, director de program al operatorului licenţiat al Centrului Antigrindină Iaşi.

Tunurile antigrindină sunt controlate de la distanţă, iar lansarea unei rachete se face prin simpla apăsare a unui buton. Proiectilul eliberează iodură de argint în nori, opreşte formarea particulelor de gheaţă şi transformă grindina în ploaie. În ţara noastră sunt instalate 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Experţii consideră că reţeaua este prea mică şi ar trebui extinsă pentru că sunt multe zone agricole neacoperite.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Vremea » Grindină cât oul de găină adusă de furtuni năpraznice. În zona Moldovei nu s-au lansat rachetele antigridină ca să nu fie lovit un avion