Antena Meniu Search
x

Video Prima zi de caniculă: zonele în care s-au înregistrat şi 42 de grade Celsius. Recomandările medicilor pentru a ne feri de arşiţă

Prima zi de caniculă s-a arătat nemiloasă. 42 de grade Celsius au fost în vestul ţării. Bucureştenii au simţit că se topesc şi ei, la 40 de grade Celsius. În automobile sau mijloace de transport fără aer condiţionat, temperatura s-a apropiat de punctul în care fierbe apa.

de Redactia Observator

la 23.06.2023, 19:41

Vezi și

Andreea Petrescu, reporter Observator: Este trecut de ora 13.00, iar temperatura la nivelul asfaltului depăşeşte deja 60 de grade. Iar dacă vorbim despre maşinile închise la culoare, care au stat în soare, temperatura pe capotă depăşeşte 70 de grade. 

Aerul din Bucureşti a fost atât de încins la orele prânzului, că nici umba nu a fost suficientă să îi răcorească pe trecători. Doar apa alunga câteva minute senzaţia că eşti în cuptor: "Bem apă. Stăm la o fântână arteziană, la umbră, undeva", spune un bărbat.

Nouă din 10 tramvaie din Bucureşti nu au aer condiţionat

În mijloacele de transport în comun din fără aer condiţionat, oamenii au simţit că se sufocă. Nouă din 10 tramvaie din Bucureşti nu au aer condiţionat. Camerele de termoviziune confirmă - o călătorie este un chin de iad. 

Pe acelaşi subiect

Vatman: Peste 40. E foarte cald. Foarte. Avem aer condiţionat (arată spre geamurile deschise). 

Cu geamurile deschise, multă apă şi evantaie, călătorii au rezistat cu greu între staţii.

"Destul de greu, noi ne plătim abonamentele şi e destul de greu, nu există aer condiţionat", spune o femeie. "Noi suntem tineri dar cei în vârstă nu pot rezista. Metalul la aceste temperaturi se încinge şi căldura este mult mai mare decât afară", completează un tânăr. 

Călduri de foc, în jumătate de ţară

Călduri de foc au fost în jumătate de ţară. 

Iulia Pop, reporter Observator: Temperaturile resimţite: 42 grade în Sânnicolau Mare, în apropiere de Timişoara. 40 grade Timișoara, 40 grade Calafat, 40 grade Turnu Măgurele, 40 grade Reșița, 39 grade Roșiorii de Vede, 39 grade Oltenița, 39 grade București.

Cel mai la îndemână refugiu a fost o gelaterie, pentru mulţi români încinşi de arşiţă.

Iulia Pop, reporter Observator: Când temperaturile o iau razna, temperăm atmosfera cu o doză corespunzătoare de îngheţată. La 35 de grade Celsius, vânzările celui mai apreciat desert pe caniculă, cresc proporţional, cu 30-40 de procente.

Gelateriile, marii câştigători ai caniculei

Cosmin Cionca, managerul unei gelaterii: Undeva la 70 - 80 de kilograme pe zi, iar în weekend depăşim 130 de kilograme. Clienţii preferă mult mai mult să mănânce îngheţată de fructe. Sorbetto din căpşună proaspătă, din pepene proaspăt, ciocolată şi fistic. 

În afară de îngheţată, există şi alte metode cu care să ne ferim de vipie. 

Ruxandra Geambaşu, medic punct de prim ajutor: Să nu iasă între 11 şi 18.00, să se îmbrace cu haine din fibre naturale, deschise la culoare ca să nu atragă căldura, să se hidrateze. Sunt fie bătrâni, fie copii mititei la care o expunere prelungită la soare poate să fie fatală. 

Grija pentru animalele de companie

Simona Căpşună, meteorolog: Prima zi de caniculă a venit cu o săptămână mai devreme decât anul trecut, iar faţă de acum o săptămână, temperaturile sunt cu peste 10 grade Celsius mai mari.

Ai grijă mare şi de animalele de companie când este caniculă! Un pui de câine de două luni a murit într-o maşină încinsă de soare. Stăpâna lui l-a încuiat în automobil şi a plecat să îşi rezolve treburile. 

Canicula va da bătăi de cap şi mâine locuitori din vest şi sud-vest. Chiar şi la mare va fi sufocant, iar apa va avea 24 de grade Celsius, nefiresc de mult pentru această perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Prima zi de caniculă: zonele în care s-au înregistrat şi 42 de grade Celsius. Recomandările medicilor pentru a ne feri de arşiţă