Antena Meniu Search
x

Video Reacţia unui turist grec, după ce a dat de canicula din Bucureşti. "Pentru România, da, este foarte cald"

A fost cea mai căldă dimineaţă de 1 iulie de când se fac măsurători la noi, cu recorduri de temperatură înregistrate la 24 de staţii din sudul şi centrul ţării. Ne mai luptăm cu canicula şi mâine, după care vremea se schimbă radical. Temperaturile vor coborî cu 15 grade Celsius de la o zi la alta şi sunt anunţate furtuni, vijelii şi grindină

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 01.07.2024 , 19:40

După 3 săptămâni de caniculă în iunie, luna lui Cuptor a adus noi temperaturi record. A fost cea mai călduroasă dimineaţă de 1 iulie din ultimii 65 de ani, cu temperaturi care nu au coborât sub 21 de grade Celsius. La 7 dimineaţa, la Oraviţa se înregistrau aproape 28 de grade. 

Şi s-a tot încălzit. În Capitală, la ora 14.00 s-au resimtit peste 40 de grade. "Pacienţii mei vârstnici, de obicei mă sună şi vor să vină cât mai devreme la prima oră, numai ca să nu mergem către prânz cu acest lucru. Dacă sunt aceste variaţii, de la 30 şi, la 20 şi ceva de grade, nu este uşor pentru dânşii. Poate să fie cefalee, dureri de cap, pot să fie ameţeli, poate să crească tensiunea arterială", spune Mihnea Stroe, medic de familie. 

Canicula a pus stăpănire pe România

Vezi și

"Pentru România da, este foarte cald, mai cald decât de obicei. Când aici sunt 38 în Grecia sunt 42. Sunt mereu cu 4, 5 grade în plus faţă de România", spune un turist grec. 

Pe acelaşi subiect

Oamenii spun că fără aer condiţionat e greu să rezişti acestor temperaturi. "Valuri de căldură au fost şi acum mai multe decenii dar nu au durat asa de mult, nu au fost atât de frecvente şi cu intensitatea aceasta care aduce temp ridicate nu doar ziua ci si noaptea. Toate lucrurile astea arată că în sistemul climatic avem ceva schimbat. Avem de-a face cu un an deosebit, din toate punctele de vedere", a declarat Roxana Bojariu, climatolog. 

În Iaşi, autorităţile locale au scos tunurile de apă pentru a răcori atmosfera. În tot sudul tarii temperaturile resimtite au depasit 40 de grade. 

După caniculă, vijelii

Şi mâine vom avea parte de temperaturi extrem de ridicate în Bucureşti, de până la 38, chiar 39 de grade Celsius iar spre seară ajung în Capitală furtunile aşa că mercurul din termometre o să scadă brusc si cu 15 grade celsius. Vremea se menţine instabilă şi miercuri atunci când ne aşteptăm la vânt puternic, descărcări electrice şi posibil grindină. 

Avertizările se ţin lanţ în următoarea perioadă, cu coduri galbene de vijelii.  Mâine dimineață, codul se extinde pentru aproape toată țara. Cu furtuni şi vânt extrem de puternic. 

"Astfel de fenomene vor fi în această noapte în regiunile sud-vestice si apoi maine se vor extinde cam în toată ţara. Vorbim de averse torentiale, de grindină, de frecvente descărcări electrice, de catităţi importante de apă. Toată această schimbare la momentul traversării frontului rece se va produce prin intensificări ale vântului, rafale de 70-90 km pe oră", a declarat Alina Şerban, meteorolog ANM. 

Furtunile vor aduce temperaturi maxime de cel mult 19 grade în nord-vestul ţării. Meteorologii spun că vom avea parte de temperaturi record şi fenomene meteo extreme, pe tot parcursul verii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Vremea » Reacţia unui turist grec, după ce a dat de canicula din Bucureşti. "Pentru România, da, este foarte cald"