Antena Meniu Search
x

Video România, lovită de un val de aer polar în weekend. Zonele în care va fi din nou iarnă grea

Un nou val polar loveşte Europa, iar gerul tăios se apropie şi de România. Ne aşteptăm la un weekend de iarnă autentică, până atunci ne uităm la vest unde britanicii au dârdâit la cele mai mici temperaturi din ultimii 14 ani. Iar în Germania, o ploaie îngheţată a paralizat transporturile aeriene: 750 de zboruri au fost anulate.

de Redactia Observator

la 18.01.2024, 14:10

Vezi și

Valul de aer polar, care aduce necazuri în Europa de Vest, ajunge în România la finalul săptămânii. După două zile cu temperaturi nefiresc de mari - până la 17 grade la malul mării - în weekend, termometrele vor coborî în doar 24 de ore cu peste 10 grade Celsius.

Încă de vineri după-amiază un val de ninsori va cuprinde jumătatea de nord a ţării, iar acestea vor avansa către sud pe parcursul zilei de sâmbătă. Prin urmare, vom avea peisaj de iarnă în weekend în toată ţara, temperaturile vor fi sub 5 grade Celsius.

Aerul arctic a îngheţat jumătatea de sud a Germaniei

În drum spre noi, aerul arctic a îngheţat însă jumătatea de sud a Germaniei. Gerul sosit după ploi torenţiale au transformat străzile în patinoare. Străzile au fost acoperite de polei, iar maşinile, de o crustă de gheaţă.

Pe acelaşi subiect

Din acest motiv, peste 300 de zboruri au fost anulate, pentru a 2-a zi la rând, pe aeroportul din Frankfurt. Şi pe şosele a fost infern. Zeci de accidente grave s-au produs din cauza poleiului. Iar pe o autostradă din nord-vestul Germaniei s-a format un ambuteiaj de aproape 36 de kilometri lungime.

Nici Franţa nu a scăpat de ploaia îngheţată. Milioane de localnici din 25 departamente sunt sub alertă portocalie. Ca măsură de precauţie, circulația autobuzelor școlare a fost suspendată în Normandia.

În Marea Britanie, temperaturile au scăzut la -13 grade Celsius

În Marea Britanie, temperaturile au scăzut la minus 13 grade Celsius şi s-a înregistrat cea mai rece noapte din 2010 încoace. Vin şi ninsorile: în Scoția, zăpada ar putea să ajungă la jumătate de metru, iar aproape 140 de școli și grădinițe au fost închise.

Şi centrul Belgiei este sub alertă portocalie de gheață și ninsoare. Inclusiv în capitala Bruxelles va ninge. Ministerul de externe român a emis o atenţionare de călătorie şi pentru Luxemburg, unde va fi cod roşu de zăpadă şi polei.

Alertă de îngheț în SUA. 12 oameni au murit în ultimele cinci zile

Peste Ocean, în sud-estul Statelor Unite este alertă de îngheț. 12 oameni au murit în ultimele cinci zile, după ce temperaturile au coborât la minus 40 grade Celsius. Milioane de copii nu mers la şcoală din cauza gerului, aproape 2.000 de zboruri au fost anulate, iar 200.000 de case nu au electricitate din cauza viscolului.

În Portland, o furtună de gheață a doborât mai mulţi copaci şi linii electrice.Trei persoane ar fi murit, iar un bebeluș a fost rănit după ce un cablu de curent a căzut peste mașina în care se afla.

Şi în China au fost probleme: o avalanşă a blocat aproape o mie de turiști într-o stațiune de la granița cu Kazahstan. Oamenii au fost salvați cu ajutorul elicopterelor militare, iar autoritățile au închis regiunea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 14 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » România, lovită de un val de aer polar în weekend. Zonele în care va fi din nou iarnă grea