Antena Meniu Search
x

Video Val de aer polar peste România. După ninsorile din aceste zile, ne aşteaptă ploi în toată ţara

Ne apropiem de vară, însă doar calendaristic. Un aer polar a adus la munte zăpadă şi ger. În Moldova, au fost cele mai mici temperaturi din ultimii 60 de ani. Meteorologii spun că după valul de frig vin furtuni, care vor mătura toată ţara săptămâna viitoare.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 09.05.2023, 19:26

Vezi și

Vremea tipică pentru această perioadă, cu 25 de grade, revine abia spre sfârşitul lunii. Transalpina este complet acoperită de zăpadă. Şoseaua este încă închisă şoferilor, dar cabanierii speră să îşi poată primi turiştii curând.

Ploile revin în aproape toată țara

Diana Speretoiu, reporter Observator: Vremea rea nu a tras utilajele pe dreapta, drumarii continuă deszăpezirea Transalpinei, pentru a deschide cât mai curând cea mai înaltă şosea din România.

Constantin Pănescu, cabanier: În alţi ani, chiar din 15 martie începeau deszăpezirea, acum se lasă de aşteptat.

Pe acelaşi subiect

În staţiunea Rânca, temperaturile au ajuns cu greu la zero grade celsius. Şi în judeţul Suceava, oamenii s-au simţit ca în prag de sărbători. De iarnă. 

La Cabana Dochia, în Ceahlău, un strat generos de zăpadă s-a aşternut deja, iar ninsorile nu par să se oprească prea curând.

După weekendul care ne-a dus cu gândul la vară, mercurul din termometre s-a prăbuşit în doar câteva ore în toată ţara. Ieri, în Moldova, a fost cea mai friguroasă zi de 8 mai din ultimii 60 de ani.

Localnic: Luna asta chiar mi se pare ca e frig, foarte frig pentru timpul asta! E o diferenţa foarte mare între cum ar trebui să fie şi cum este de fapt. Normal, ar fi trebui să avem peste 20 de grade! Vremea nu ţine cu noi, vara se lasă aşteptată.

De altfel,13 stații meteo au înregistrat recorduri termice iar stratul de zăpadă e mai mare decât iarna trecută în unele locuri. Pe creste, soarele a strălucit puternic pentru câteva ore şi a dezvăluit un peisaj superb.

În alte zone, ploaia şi vântul puternic au făcut pagube. În Bistriţa, acoperişul de pe două blocuri a fost smuls de vijelie şi aruncat pe cinci maşini din parcare. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum rafalele, care au depăşit 60 de km/h, doboară bucăţile de tablă ca pe nişte coli de hârtie. Doar norocul a făcut să nu fie oameni în zonă în acel moment.

Femei-reporter: Asta e a treia sau a patra oară când ne-a descoperit. Da! Da! S-a mai întâmplat.

- Când e primăvară aşa păţim.

- NU vă e frică că poate cădea pe dvs?

- Da cum? Noroc că am venit de la lucru. Doamne!

Bărbat: A mai bătut vântul de a luat tot de pe blocul acela. Aici în parcare tot a spart.

Tot din cauza vântului puternic, pe o şosea din judeţ, remorca unui camion a fost luată pe sus de vânt. Temperaturile vor rămâne scăzute până la sfârşitul săptămânii.

Simona Căpșună, meteorolog Observator: Furtunile formate în zona Mării Mediterane vor continua să influenţeze vremea din ţara noastră. Spre finalul acestei săptămâni va ploua, e drept, slab, în special în regiunile vestice şi la munte. Săptămâna viitoare, însă, vor fi averse, cu descărcări electrice, care pot aduce şi cantităţi mai mari de apă, în cea mai mare parte a ţării.

Abia de la începutul lunii iunie, temperaturile şi data din calendar se vor sincroniza şi ne vom bucura de vremea caldă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Val de aer polar peste România. După ninsorile din aceste zile, ne aşteaptă ploi în toată ţara