Antena Meniu Search
x

Vreme răcoroasă în weekend, diferențe de 12 grade Celsius între nordul și sudul țării

Vom avea parte de un final de lună mai cu o vreme în general instabilă și răcoroasă, estimează specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Diferențele de temperatură vor fi considerabile în special între nordul și centrul teritoriului. În timp ce în Muntenia maximele vor ajunge la 26 de grade Celsius, în Maramureș termometrele nu vor consemna mai mult de 14 grade în acest weekend.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 28.05.2020, 16:36

Vreme răcoroasă în weekend, diferențe de 12 grade Celsius între nordul și sudul țării
Meteorologii anunță o vreme răcoroasă în ultimele zile din mai și începutul lunii iunie - Profimedia Images
  • Vreme răcoroasă la finalul lunii mai
  • Averse, descărcări electrice și căderi de grindină în următoarele zile
Vremea vineri 29 mai

Vremea se va menține în general instabilă şi răcoroasă, chiar rece pentru această dată în nord-est. În nordul şi nord-estul teritoriului nebulozitatea va fi persistentă în cea mai mare parte a intervalului, temporar va ploua mai ales sub formă de aversă şi vor fi condiții de grindină şi descărcări electrice.

În celelalte regiuni, înnorările vor fi accentuate mai ales după-amiaza şi seara, când local vor fi averse, căderi de grindină şi frecvente descărcări electrice. Ploile vor avea şi caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăşi 15 l/mp şi izolat 30 l/mp.

Vântul va avea intensificări în Moldova şi pe crestele montane, unde rafalele vor depăşi 55...60 km/h, dar în cursul zilei şi în restul țării, în special în timpul ploilor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 23 de grade, iar cele minime între 4 şi 13 grade. Presiunea atmosferică nu se va schimba apreciabil, regimul baric fiind slab ciclonic.

Prognoza meteo sâmbătă 30 mai

Vremea se va menține în general instabilă, iar în majoritatea zonelor va fi răcoroasă, chiar rece pentru sfârşitul lunii mai în nord şi nord-est. Vor fi înnorări şi în special în a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse, descărcări electrice, pe alocuri căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Aceste fenomene vor fi mai frecvente în regiunile din jumătatea de sud a țării şi în zonele montane, dar pe spații mai restrânse se vor semnala şi în restul teritoriului. Izolat ploile vor avea caracter torențial şi se vor înregistra cantități de apă de peste 15...20 l/mp. în cursul nopții cerul va fi variabil, cu înnorări în nordul şi în nord-estul teritoriului, unde local va ploua.

Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 24 de grade, iar cele minime între 5 şi 14 grade.

Vremea duminică 31 mai

În nordul, nord-vestul şi centrul țării, vremea va fi răcoroasă, cu cer mai mult noros; aria ploilor se va extinde treptat, iar pe parcursul întregului interval se vor cumula cantități de apă moderate şi local însemnate.

În restul teritoriului, valorile de temperatură vor fi în general apropiate de cele nomale ale datei şi vor mai fi perioade cu manifestări locale de instabilitate atmosferică -averse, descărcări electrice şi grindină- în special în sud-est; ploile vor avea şi caracter torențial.

Vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 80 km/h în special în Carpații Orientali, unde la altitudini mari vor fi precipitații mixte; intensificări temporare, în medie cu viteze de 40...50 km/h vor fi pe spații restrânse şi în celelalte zone.

Temperaturile maxime se vor încadra între 14...15 grade în Maramureş şi în nordul Moldovei şi 26 de grade în estul Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade.

Prognoza meteo luni 1 iunie

În majoritatea regiunilor, vremea va fi rece pentru începutul lunii iunie, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua, local în cantități moderate. În partea central-sudică şi în sud-estul țării valorile de temperatură vor fi apropiate de cele nomale ale datei; cerul va fi variabil, însă după-amiaza şi seara vor fi posibile pe arii restrânse manifestări de instabilitate atmosferică (înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice). Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate.

Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 20 de grade, mai ridicate, spre 23...25 de grade, local în Muntenia, Dobrogea şi sudul Modovei; minimele termice vor fi cuprinse între 5 şi 14 grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Vremea » Vreme răcoroasă în weekend, diferențe de 12 grade Celsius între nordul și sudul țării