Antena Meniu Search
x

Video 200.000 de şoferi încă au RCA de la Euroins, care a expirat. Ce riscă începând de vineri

Gata cu poliţele Euroins. Astăzi, 7 decembrie, a fost ultima zi în care asigurările companiei mai sunt în vigoare, aşa că şoferii s-au înghesuit să încheie noi RCA-uri. Nu mai puţin de 200.000 de poliţe au fost emise azi, un record absolut. Mai sunt însă tot atâţia şoferi care de mâine nu mai au poliţe valabile. Ei riscă o amendă de 2.000 de lei şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 07.12.2023, 19:31

Vezi și

Petre Topolog e unul dintre clienţii falimentarei Euroins. Aşa că, pentru a folosi de mâine maşina, a venit să încheie un nou contract RCA. "Trebuie să strângem bănuţi, că totuşi e o sumă mai costisitoare. Au mai crescut preţurile. Cu vreo 300 şi ceva faţă de anul trecut, diferenţă", a declarat Petre Topolog, şofer. "Mare parte dintre şoferi până la ora aceasta au reuşit să facă schimbarea acestor contracte. La începutul săptămânii acesteia, doar luni şi marţi am avut peste 100.000 de poliţe. Ieri am avut o zi de vârf, undeva la 170-190.000 de poliţe", a declarat Valentin Ionescu, director ASF.

În 2024, asigurările se vor scumpi din nou. Cu cel puţin 15%

În jur de 200.000 de poliţe RCA s-au încheiat numai azi. "Au sperat că se prelungeşte. Mulţi spun că nu au ştiut că le expira poliţa. Au aflat aseară, de la ştiri. Şi au aşteptat probabil şi preţurile...au crezut că o să mai scadă şi preţurile", a declarat Dana Constantin, coordonat retail broker. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Poate şi de aceea, mulţi conducători auto au decis să nu încheie asigurarea auto obligatorie. Se estimează că în jur de 10% dintre clienţii companiei Euroins care aveau RCA la acest asigurător nu şi-au încheiat noi contracte de asigurare. Ceea ce înseamnă peste 200.000 de şoferi. Şoferi care n-ar trebui să mai iasă în trafic dacă nu au asigurare obligatorie. În cazul în care sunt prinşi de autorităţi, riscă sancţiuni de până la 2.000 de lei.

"Oamenii care circulă neasiguraţi în trafic au toate şansele să piardă foarte mulţi bani. Dincolo de amendă, e vorba de daunele pe care le poţi suporta dacă produci un accident. O daună medie pe RCA e aproape 2.000 de euro", a declarat Victor Sraer, CEO-ul unei firme de brokeraj. Cei care aveau poliţa Euroins valabilă până anul viitor, îşi pot recupera banii de la Fondul de Garantare.

Câteva zeci de mii de şoferi ar fi în situaţia asta. "Ultima poliţă Euroins a fost emisă pe 17 martie. Nu trebuie să se aştepte nimeni să primească banii a doua zi. Banii vor fi primiţi pe măsură ce fondul e alimentat. Poate să dureze 6 luni, 9 luni, un an, doi ani", a declarat Sergiu Costache, expert în asigurări. Poliţele au fost încheiate la preţuri plafonate. La final de an însă, măsura statului dispare. Aşa că, din 2024, asigurările se vor scumpi din nou. Cu cel puţin 15%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri economice » 200.000 de şoferi încă au RCA de la Euroins, care a expirat. Ce riscă începând de vineri