(P) Cele trei băuturi nelipsite de la o petrecere cu stil
O petrecere reușită nu este doar despre compania prietenilor și a familiei, ci și despre băuturile care însoțesc momentele speciale. Dar cum faci să împaci pe toată lumea? Mergi la sigur trei băuturi clasice: un whiskey, un cocktail și o șampanie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
dică un pahar de Jack Daniel's pentru cei care apreciază aromele bogate și robuste ale unui whiskey autentic, un Aperol Spritz răcoritor pentru cei care preferă un cocktail vibrant și ușor amar, și, bineînțeles, Dom Perignon, șampania de lux care adaugă o notă de eleganță și rafinament fiecărei sărbători. Povestim astăzi despre aceste trei băuturi iconice!
Jack Daniel’s – nectarul zeilor
Nu este o coincidență faptul că acest celebru Tennessee Whiskey a devenit un adevărat simbol. Este ușor să întâlnești fotografii în care artiști celebri din lumea muzicii și a culturii din Statele Unite (și nu numai) se află în compania celebrei sticle de la distileria din Lynchburg. Dintre whisky-urile celebre care sunt numite doar după nume, în loc să fie identificate după categoria lor, Jack Daniel's este unul dintre cele mai bune exemple. La bar, se cere un Jack Daniel's, nu un Tennessee Whiskey, cu toate acestea, whiskey-ul din acest stat din sudul SUA are un caracter distinct, care diferă de whiskey-ul de secară din Pennsylvania și Maryland sau de celebrul bourbon din statul vecin Kentucky.
Povestea lui Jack Daniel's a început în 1864, când Jasper Newton Daniel, cunoscut și sub numele de Jack, a fugit de acasă pentru a se refugia la ferma reverendului Call, unde, de la un sclav pe care avea să-l angajeze mai târziu în fabrica sa ca "maestru distilator", avea să învețe arta fabricării whiskey-ului, deosebindu-l astfel, prin origine și proveniență, de whisky-ul scoțian, unde se folosește în schimb cuvântul “whisky”.
Doi ani mai târziu, Jack Daniel's Distillery a fost fondată oficial, iar opt ani mai târziu, Old No.7 a câștigat prima medalie de aur la Expoziția Mondială de la St. Louis. Povestea spune că, în 1906 - lovind un seif, care este încă prezent și care poate fi fotografiat în cadrul tururilor ghidate - Jack și-a rupt piciorul, o rană care avea să se agraveze în timp, provocând o infecție gravă și ducând la moartea sa. "Doamnelor și domnilor acesta este Jack Daniel's și este nectarul zeilor", spunea Frank Sinatra despre această băutură pe care o adora.
Aperol Spritz – dolce far niente
Nu este un secret că acest cocktail este iubit de români! Acest aperitivo italian este foarte ușor de preparat acasă, așa că iată rețeta originală de Spritz, cu care să impresionezi invitații.
Ingrediente pentru 1 pahar de 250 ml de Aperol Spritz:
- 4 cl Aperol
- 6 cl Prosecco
- 2 cl apă minerală
- cuburi de gheață
- 1 felie de portocală
- 1 măslină verde
Se pun cuburile de gheață în paharul cu Aperol. Se toarnă prosecco, apoi Aperol. Finalizează cu un strop de apă minerală. La final, decorează cu o felie de portocală și o măslină verde pe fundul paharului. Aperol Spritz-ul este gata!
Ordinea ingredientelor din acest cocktail se bazează pe recomandările Asociației Internaționale de Mixologie. Turnarea Aperol după prosecco previne ca lichiorul de portocale amare să se adune pe fundul paharului.
Dom Perignon – pentru petreceri cu stil
Mai mult decât oricare altul numele Dom Perignon evocă șampania și momentele de sărbătoare, celebrare și bucurie asociate cu aceasta. Un cuvee de prestigiu de la Moët et Chandon, acest vin se remarcă prin finețea remarcabilă a bulelor sale și prin echilibrul perfect între lejeritate, bogăție aerisită și suplețe.
Anii de recoltă reprezintă un aspect important al producției de șampanie Dom Perignon. Fiecare recoltă este produsă din struguri recoltați într-un singur an, ceea ce permite vinificatorilor să creeze vinuri unice și complexe care reflectă caracteristicile anului în care au fost recoltate. Alegerea recoltei este determinată de calitatea strugurilor și de condițiile climatice ale anului de recoltare. În cazul în care strugurii sunt de calitate superioară și condițiile climatice sunt optime, recolta poate fi declarată excepțională. În acest caz, Dom Perignon va fi produs folosind struguri din acest an de recoltă excepțional.
Cu toate acestea, dacă strugurii sunt de calitate inferioară sau dacă condițiile meteorologice sunt nefavorabile, recolta nu va fi declarată, iar Dom Perignon va fi produs dintr-un amestec de recolte diferite. În acest caz, vinificatorul își va folosi expertiza pentru a crea o șampanie de calitate superioară din struguri din diferiți ani de recoltă. Anii de recoltă pot avea un impact asupra gusturilor și aromelor șampaniei Dom Perignon. De exemplu, o recoltă produsă într-un an cald poate avea arome mai fructate, mai bogate, în timp ce o recoltă produsă într-un an mai rece poate avea arome mai proaspete.
Dom Perignon se potrivește perfect cu mâncăruri delicate și rafinate. Fructele de mare precum stridiile, langustinele și scoicile scot în evidență prospețimea și mineralitatea șampaniei. Mâncărurile din pește, cum ar fi somonul afumat sau calcanul, se potrivesc, de asemenea, foarte bine cu Dom Pérignon. Mâncărurile din carne de pasăre și brânzeturile ușoare, precum Brie, se potrivesc, de asemenea, cu această băutură iconică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰