Antena Meniu Search
x

(P) Pui Stroganoff cu ciuperci – rețeta pas cu pas

Puiul Stroganoff este o rețetă apetisantă, aromată și sățioasă care te răsfață cu un sos cremos. Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a te bucura de un preparat delicios cu rădăcini nobiliare, ci doar de carne de pui de calitate, precum produsele Fragedo, o marinadă pe cinste și pasiune.

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 16:17

Pui Stroganoff cu ciuperci – rețeta pas cu pas
Pui Stroganoff cu ciuperci – rețeta pas cu pas

Iată mai jos care este combinația de ingrediente care te ajută să pui în valoare carnea de pui și să obții astfel o mâncare.

  • Rețetă medie
  • Gata în 50 de minute
  • Porții 4

Ingrediente pentru rețeta de pui Stroganoff

  • 4 bucăți de piept de pui dezosat, fără piele Fragedo;
  • 200 g de ciuperci;
  • 300 ml de supă concentrată de pui (stock);
  • o lingură de boia dulce ori iute (în funcție de preferințe);
  • două linguri de făină;
  • o ceapă;
  • 2-3 grăunți de usturoi;
  • două linguri de ulei;
  • 100 ml de vin alb sec;
  • 3-4 linguri de smântână;
  • sare și piper după gust.

Metoda de preparare a rețetei de pui Stroganoff

1. Condimentează cu sare, piper și boia dulce ori iute bucățile de pui, apoi dă-le pe rând prin făină și așază-le pe o farfurie.

2. Încinge uleiul într-o tigaie. Prăjește bucățile de piept de pui câte 4 minute ori până prind o nuanță aurie pe fiecare parte. După ce este gata, scoate carnea pe o farfurie.

3. Încălzește 300 ml de supă concentrată de pui, adaugă ceapa și usturoiul în compoziție și lasă-le să fiarbă timp de 10 minute la foc mic.

4. Între timp, taie ciupercile și toană într-un pahar vinul alb sec. Adaugă în supa de pui ciupercile tăiate, paharul de vin și bucățile de carne. Condimentează cu sare și piper după gust.

5. Mai lasă compoziția să fiarbă până când începe sosul să se îngroașe. Apoi ia vasul de pe foc și pune smântână, amestecând până la omogenizare.

6. Puiul Stroganoff poate fi servit simplu, cu castraveți murați ori cu diferite garnituri. Îl poți servi cu paste, orez, cartofi ori salate. Indiferent de combinația culinară pentru care optezi, cu siguranță preparatul se numără printre acele rețete pe care merită să le încerci măcar o dată în viață.

Ce trebuie să știi despre originea rețetei de pui Stroganoff?

Se spune despre puiul Stroganoff că nu este o rețetă oarecare, ci una aristocratică, iar denumirea pretențioasă vine de la o familie rusă de nobili - Alexandre Grigorievici Stroganoff de Odessa sau contele Pavel Stroganoff.

Primele însemnări despre celebra rețetă datează din anul 1861, când Elena Molokhovets a scris o carte de bucate („A Gift to Young Housewives” - „Un cadou pentru tinerele gospodine”), în care specifică „Beef a la Stroganoff, with mustard”. Rețeta inițială nu includea ceapă sau ciuperci, dar ulterior au apărul alte publicații care au adăugat și aceste ingrediente pentru a îmbogăți preparatul cu noi gusturi și arome.

Rețeta de pui Stroganoff este destul de versatilă în alegerea ingredientelor, după cum a dovedit-o de-a lungul timpului. Spre exemplu, inițial se folosea carne de vită, însă între timp carnea de pui a devenit cea mai populară alegere.

Puiul Stroganoff și ciulama de pui, deși au origini și tradiții culinare diferite, prezintă anumite asemănări surprinzătoare în preparare și gust. Ambele mâncăruri utilizează bucăți suculente de carne de pui imersate într-un sos cremos, care devine punctul central al preparatului. Smântâna, elementul esențial în ambele rețete, oferă o textură bogată și un gust delicat, legând ingredientele și transformându-le într-o experiență gastronomică memorabilă. Deși fiecare preparat păstrează specificul tradițional al culturii sale, atunci când sunt degustate, ambii au puterea de a evoca sentimentul de confort și satisfacție

Pui Stroganoff – trucuri utile pentru prepararea rețetei

Rețeta de pui Stroganoff poate fi îmbunătățită, dacă aplici următoarele trucuri în bucătărie:

  • Marinarea cărnii de pui va ajuta la îmbunătățirea texturii și a gustului, astfel că nu ar trebui să sari peste acest pas.
  • Folosește unt sărat pentru a sota pieptul de pui și ciupercile;
  • Spală ciupercile chiar înainte să prepari rețeta de pui Stroganoff. Astfel își vor menține aspectul fresh și vor avea un gust mai apetisant în mâncare.
  • Adaugă smântână la temperatura camerei întotdeauna după ce ai luat recipientul de gătit de pe foc, pentru a preveni brânzirea/separarea ei.
  • Ca să obții mai multă aromă în farfurie, adaugă la preparare condimente precum pudră de ceapă, pudră de usturoi ori piper cayenne. De asemenea, mai poți să adaugi mărar ori busuioc proaspăt. Dacă te numeri printre pasionații de gusturi picante, adaugă la final și ardei chilli uscați.

Carnea de pui nu are același farmec dacă nu este acompaniată de un sos cremos și gustos. Impresionează-i și tu pe cei dragi cu o rețetă aristrocratică de pui Stroganoff – este savuroasă, simplă și extrem de gustoasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Advertoriale » (P) Pui Stroganoff cu ciuperci – rețeta pas cu pas