Video Costi Mugiu, canotorul rămas fără picioare în copilărie, se poate lupta acum pentru o medalie olimpică, după ce oamenii au spus "Ajut Eu!"
Primul canotor cu dizabilităţi din România e mai aproape cu un pas de visul lui. Rămas fără picioare în copilărie, Costi Mugiu a reînvăţat să meargă datorită vouă. Protezele primite în campania Ajut Eu i-au schimbat viaţa şi i-au dat forţa să lupte pentru o medalie olimpică.
Costi Mugiu: E plăcut să fii pe apă. Îți dă un sentiment de libertate, te simți independent, te simți egal cu ceilalți
Ajut Eu. Costi şi-a pierdut picioarele la vârsta de 7 ani
Un sentiment pe care Costi îl caută de peste 20 de ani. Din ziua în care un proiectil a explodat în mâinile unui prieten, chiar în faţa lui. Avea doar 7 ani când lumea i-a fugit de sub picioare. Astăzi, Costi reînvaţă să meargă, pas cu pas, doar pentru că în urmă cu opt luni i-aţi spus Ajut Eu într-o campanie a generozităţii. De câţiva ani se chinuia să strângă bani pentru o pereche performantă de proteze. Fără ele, nu doar că n-ar fi putut merge, dar şi antrenamentele pe apă erau chinuitoare. În decembrie, anul trecut, primea în direct vestea care urma să-i schimbe viaţa.
Costi Mugiu: Am reușit să finalizez protezele și mă simt mult mai bine cu ele. Sunt mult mai independent. A fost o bucurie imensă, nu mă așteptam, a fost o surpriză.
Cu fiecare pas, Costi s-a mai apropiat puţin de visul lui. Să fie într-o zi campion la canotaj. Să se simtă întreg, util, apreciat. În fiecare zi, coboară spre Dunăre, să se antreneze pentru o medalie. Într-o barcă specială, singura pentru canotori cu dizabilităţi din ţară, reuşeşte în sfârşit să vâslească fără dureri.
Până acum, Costi a făcut performanţă numai pe uscat, la campionatul naţional de ergometru. Ar vrea să reprezinte România la nivel internaţional, la Jocurile Paralimpice.
Costi Mugiu: A fost o bucurie imensă că în sfârșit am reușit să ies și să continui povestea mea pe apă și să continui să visez mai departe, să visez să ajung la Jocurile Olimpice
În România, nu există ramura sportului cu dizabilități în canotaj, așadar Costi nici nu figurează ca profesionist, ci amator. Nu are acces la nimic din ce i se cuvine unui sportiv: echipamente, cantonament, îndrumător dedicat. Dar antrenorii de la Clubul Sportiv Călăraşi l-au luat sub aripa lor și speră să demonstreze mai marilor din sport că oricine merită o şansă.
Dan Bănățanu, antrenorul lui Costi: Costi e un băiat extraordinar, mă bucur că l-am întâlnit, îmi pare rău că este așa dar Dumnezeu are un plan cu fiecare și cred că o să începem să scriem istorie. Încercăm să facem nefăcutul
Până atunci, Costi vâslește mai departe, cu forța visătorului care vrea să devină nu doar campion olimpic, ci şi învingătorul propriului său destin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰