Video Yasmin a doborât barierele legate de Sindromul Down și acum e terapeut cu diplomă în Psihologie pentru copiii cu autism
Viaţa e un dar, o spune o tânără cu Sindrom Down, care demonstrează că orice barieră poate fi dărâmată. A studiat Psihologia, a terminat o facultate şi astăzi e terapeut pentru copii cu autism. Povestea ei e unică în România. Şi pentru dragostea pe care o dăruieşte în fiecare zi, merită să-i spunem Ajut Eu.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Yasmin s-a născut odată cu libertatea, într-o zi de decembrie, în mijlocul Revoluţiei. Un copil special, într-o lume nouă. A fost un şoc pentru mama ei, fostă asistentă medicală, să afle că are Sindrom Down. Şi mai neaşteptat a fost drumul pe care l-a urmat.
Yasmin Ismail este astăzi terapeut cu diplomă în Psihologie. Unul dintre puţinii tineri cu Sindrom Down din România care au reuşit să termine o facultate şi să obţină un job.
Mama Yasminei: D-aia am rămas puţin blocată, puţin mai mult blocată, că nu e o facultate uşoară. Ea a făcut grădiniţă, şcoală, liceu în învăţământ public şi asta am constatat că a ajutat-o mult în incluziune, în integrare.
Ce este sindromul Down
Sindromul Down e provocat de un cromozom în plus - supranumit cromozomul iubirii. Pentru că dincolo de dificultăţile de dezvoltare şi de prejudecăţile celorlalţi, cei născuţi aşa au un dar natural să iubească, să nu judece şi să ofere.
Fix asta face Yasmin, în fiecare zi. Ajută copii cu autism să se integreze în societate. Le oferă părinţilor tulburaţi de întrebări speranţa că dacă ea a putut, şi copiii lor vor putea.
Yasmin e dovada că merită să încerci. Să munceşti, să treci peste refuzuri şi să baţi la uşi închise până când cineva îţi deschide.
Adrian Gemănaru, manager centru terapeutic: În urmă cu 6 ani de zile ne-a așteptat dimineața, în fața instituției, în fața centrului. Am găsit-o împreună cu mama. Am primit-o cu brațele deschise și pentru noi a fost o premieră pentru că nu mai cunoscusem o persoană cu nevoi speciale, absolventă de studii superioare, mai ales în psihologie.
Yasmin: Am simțit un sentiment de bucurie că pur și simplu sunt acceptată.
Câteva luni, a făcut voluntariat. Azi, şase ani mai târziu, e terapeut angajat şi e acolo oricând cineva are nevoie de ajutor.
Adrian Gemănaru, manager centru terapeutic: A alergat zeci de kilometri, a strâns fonduri pentru activitatea noastră a centrului, e în permanență și voluntar atât pentru copiii din centru, cât și pentru ce facem în afara centrului.
De sărbători, şi-ar dori un laptop, dar nu îndrăzneşte să-l ceară. Pentru că Yasmin e mai obişnuită să ofere, decât să primească.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰