Antena Meniu Search
x

Video A început campania electorală pentru alegerile din 9 iunie. "Fac pe dracu` si nu fac nimica"

Start în campania electorală, cu circ şi scandal. În miez de noapte, activiştii de partid din Timişoara s-au luat la bătaie înainte să lipească primele afişe. Începând de azi, formaţiunile politice au de respectat reguli stricte privind promovarea în spaţiul public. Campania pentru locale şi europarlamentare se încheie peste 30 de zile.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 10.05.2024, 20:13

Vezi și

Activiştii partidelor din Opoziţie s-au încăierat în miez de noapte la Timişoara şi au fost la un pas de o bătaie în toată regula. În Capitală, unele panouri erau încă vizibile chiar dacă legea le impune partidelor să demonteze toate materialele mari de campanie. Începând de azi, reclamele se pot face doar prin afise de dimensiuni reduse.  

Alegerile europarlamentare şi locale au loc în aceeaşi zi, pe 9 iunie

Mulţi alegători şi-au făcut deja o idee despre ce se va întâmpla după vot. "Eu cred ca nu se schimba nimic oricum. Se laudă toti acuma fac pe aia, fac pe dracu` si nu fac nimica. Tot asa o sa fie", spune un bărbat. Unii s-au trezit cu afisele partidelor agătate de streaşina caselor. Câţiva lideri politici au împrumutat sau au cerut bani de campanie unor oameni de afaceri. Printre donatori se numără şi Gigi Becali, care a oferit 500.000 de euro. "Băăă, eu am facut puscarie degeaba? Eu acum suflu în iaurt la orice chestie să vad dacă e lege. Tu - procuror, daca nu e bine, vino si spune-mi acuma", a declarat Gigi Becali.

Potrivit legii, partidele pot împrumuta bani de la persoane fizice si juridice. În acest caz, sumele trebuie returnate în cel mult 3 ani. Doar că aici avem o problemă: legea impune reguli stricte pt banii încasati de partide în timpul campaniilor electorale. Mai exact: cheltuielile din campanie trebuie să provină numai din contribuțiile candidaților și ale partidelor politice. Concret, asta înseamnă că partidele pot folosi în campanie doar bani încasati de la candidati sau sume care provin din fonduri proprii.

În plus: partidele se pot întelege cu finantatorii, iar împrumuturile acordate acum se pot transforma în donatii. În final, Autoritatea Electorală acoperă integral cheltuielile din campanie. Evident, din fonduri publice - altfel spus, românii plătesc, prin taxe si impozite, toate cheltuielile partidelor. Există totusi o conditie: partidele trebuie să atingă un prag minim de 3% din voturi. Alegerile europarlamentare şi locale au loc în aceeaşi zi, pe 9 iunie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Alegeri locale 2024 » A început campania electorală pentru alegerile din 9 iunie. "Fac pe dracu` si nu fac nimica"