Antena Meniu Search
x

Ordonanţa privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, pe 9 iunie

de Redactia Observator

la 08.03.2024, 18:30

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu face şedinţă extraordinară de Guvern - Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că în şedinţa extraordinară de vineri a Executivului a fost adoptată ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie.

"Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial", a declarat el, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Şeful AEP: Lista suplimentară pentru cetăţenii români rezidenţi în străinătate se generează electronic, nu mai e consemnată cu pixul 

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că AEP a fost coautor, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, la elaborarea proiectului de OUG.

Pe acelaşi subiect

"Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele şi locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanţă de urgenţă, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate. S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot", a spus Toni Greblă

Guvernul s-a reunit într-o şedinţă extraordinară

Guvernul se reuneşte vineri într-o şedinţă extraordinară pentru a adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă privind organizarea alegerilor europarlamentare şi alegerilor locale în data de 9 iunie 2024.

Şedinţa urmează să înceapă cu ora 17.00, urmând ca pe ordinea de zi să figureze doar proiectul de act normativ privitor la comasarea alegerilor.

Înaintea reuniunii guvernamentale, la Palatul Victoria se desfăşoară o şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare referitoare la organizarea alegerilor.

Pe 29 februarie Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparenţă publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile avute în vedere pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Prin proiectul de OUG se propune ca alegerile europarlamentare şi locale să se desfăşoare în aceeaşi zi, duminică, 9 iunie 2024.

Totodată, se propune ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie şi să se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.

Potrivit proiectului, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Alegeri locale 2024 » Ordonanţa privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, adoptată de Guvern