Antena Meniu Search
x

Video SURSE: PSD şi PNL pregătesc un candidat surpriză la Primăria Capitalei

A fost seara declaraţiilor fără precedent în politica românească! Dincolo de anunţul că PSD şi PNL vor candida pe aceleaşi liste la alegerile pentru Parlamentul European, partidele cu ideologii opuse au anunţat că ar putea avea şi candidat comun pentru Cotroceni. Iar Ciucă, preşedintele PNL, spune că l-ar vota pe Ciolacu, şeful de la PSD, în anumite condiţii.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 22.02.2024, 20:43

Vezi și

"Niciodată să nu spui niciodată", a declarat Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.

  • Marcel Ciolacu: Stai să candidez!
  • Nicolae Ciucă: Eu sunt membru PNL. Dacă aş fi membru PSD, îndeplineşte condiţiile să fie votat. Dar nu sunt membru PSD. Voi vota un candidat PNL. 

Cu trei luni şi jumătate înainte de alegeri, PSD şi PNL au făcut front comun şi s-au aliat împotriva partidelor extremiste. "Nu este ceva împotriva democraţiei, este un vot în plus pentru democraţie", spune Marcel Ciolacu, premierul României, preşedinte PSD.

"Ceea ce s-a întâmplat acum este o mişcare tactică. "Prin noi înşine" este motto-ul care ne reprezintă şi astăzi", zice Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.

Pe acelaşi subiect

PSD şi PNL caută candidaţi comuni

Acordul dintre PSD şi PNL prevede că vor avea o listă comună la alegerile pentru Parlamentul European. Marcel Ciolacu şi-ar dori să fie deschisă de un independent - o femeie fără carnet de partid. PSD şi PNL vor fi adversare, însă, în aceeaşi zi la alegerile locale. 

"Pe 9 iunie românii vor alege primarii, şefii de Consilii Judeţene si noii deputaţi din Parlamentul European. Premierul Ciolacu a anunţat că alegerile prezidenţiale vor fi organizate în luna septembrie. Primul tur pe 8 septembrie şi finala pentru Cotroceni pe 22 septembrie. Ultimele alegeri din acest an vor avea loc pe 8 decembrie. Românii vor vota noii aleşi din Senat şi Camera Deputaţilor", transmite Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.

"Erau trei duminici la rând - o duminică nu puteam ca era Ziua Naţională, sâmbăta era Sfântul Andrei. Am luat o decizie de a nu bloca România", spune Marcel Ciolacu, premierul României, preşedinte PSD.

Calendarul negociat în Coaliţie aduce o premieră pentru politica românească. Primarii aleşi pe 9 iunie îşi vor prelua mandatele abia la sfârşitul lui septembrie - când vor expira mandatele celor în exerciţiu. La vârful Statului se va aplica modelul american. Preşedintele ales în septembrie va sta trei luni pe banca de rezerve. Va aştepta să expire mandatul lui Klaus Iohannis şi se va instala la Palatul Cotroceni abia pe 22 decembrie. În funcţie de scorul obţinut în vară la alegerile europene, PSD şi PNL ar putea susţine un candidat comun la alegerile prezidenţiale.

"Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist", adaugă Marcel Ciolacu, premierul României, preşedinte PSD.

Nume vehiculate pentru Primăria Capitalei

Sursele Observator spun că PSD şi PNL vor miza pe un candidat independent în bătălia pentru Primăria Capitalei. Printre variantele vehiculate se numără celebrul medic ortoped Cătălin Cârstoiu şi milionarul Dan Şucu, patronul echipei de fotbal Rapid. 

"Am declarat de zeci de ori că nu sunt interesat. Nu pot să declar în permanenţă. Nu sunt politician şi nici nu mă interesează o carieră politică", susţine Dan Şucu, patron FC Rapid.

În plus, vor exista candidaţi comuni în Sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti, conduse acum de primari din USR. Politologii spun că partidele care nu au aleşi locali vor fi cele mai afectate de comasare. "Sunt partide care au aproape 80% din primării din România. Faceţi calculul din 3.200 de primari. Aproape 1400 sunt la PSD şi în jur de 1.100 la PNL. Avem imaginea dominaţiei partidelor-sistem în România", spune Cristian Pîrvulescu, politolog.

Pactul din Coaliţie prevede că PSD şi PNL pot forma alianţe la nivel local, în oraşele conduse de primarii partidelor din Opoziţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Alegeri locale 2024 » SURSE: PSD şi PNL pregătesc un candidat surpriză la Primăria Capitalei