Antena Meniu Search
x

Video Ludovic Orban aruncă vina în seama celor care au votat prin corespondenţă: Poate au uitat să voteze după ce au primit plicul

Peste o treime din buletinele de vot solicitate de românii din străinătate nu s-au întors în țară în termenul stabilit de lege, iar Ludovic Orban a declarat că e posibil fie unii să nu fi votat, deşi au primit plicul, ori chiar să fi au renunţat să îşi exercite dreptul de vot, după ce şi l-au exprimat, spunând că se duc fizic.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 05.12.2020, 21:33

Ludovic Orban aruncă vina în seama celor care au votat prin corespondenţă
Ludovic Orban aruncă vina în seama celor care au votat prin corespondenţă - captura video Facebook
  • Plicurile cu voturile transmise din Diaspora și care au ajuns după data de 3 decembrie, considerate nevalide.
  • Ludovic Orban a mai spus că nu este responsabilitatea Poştei Române sau a AEP în problema plicurilor cu voturilor din străinătate.

Ludovic Orban a spus că sunt peste 3000 de plicuri validate la misiunile diplomatice, cu votul valid exprimat, iar plicurile care au ajuns în ţară, care sunt preluate de Poşta Română, sunt în jur de 18.000. ”Deci sunt în total vreo 21.000 şi ceva de voturi din 35.000”, a spus Ludovic Orban.

În scrisoarea primită de fiecare votant care a solicitat să voteze prin corespondență existau instrucțiuni, iar plicul a putut fi trimis sau dus de alegător la misiunile diplomatice. De asemenea, a existat varianta ca plicul să fie trimis în țară până la data de 3 decembrie, la ora 24.00. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Toate plicurile care au ajuns după acest termen nu sunt considerate valide, a precizat premierul Ludovic Orban care a dezvăluit faptul că un prieten i s-a plâns despre acest lucru.

„Inclusiv eu am un prieten care mi-a zis că a trimis plicul cu 12 zile înainte și nu a ajuns la ambasadă până la data de 3. A ajuns în cursul zilei de ieri. Ei primesc din partea AEP că votul exprimat nu este valid și primesc recomandarea că pot să voteze prin prezența la secția de votare. Deși suntem în condiții de pandemie, am reușit prin eforturile Ministerului de Externe, a ministrului Aurescu, să constituim un număr impresionant de secții de votare” a spus prim-ministrul Ludovic Orban.

”E posibil, fie unii să nu fi votat, deși au primit plicul, există această situație. Și la alte alegeri la care s-a votat prin corespondență au existat multe voturi care nu au fost valide. Este posibil ca unii poate să fi uitat să voteze sau au renunțat să voteze. Mulți din cei care au cerut să voteze prin corespondență au cerut într-un vârf pandemic. Probabil, temători că nu știau dacă pot să voteze la secție au solicitat să voteze prin corespondență. În ceea ce priveste plicurile validate la misiunile diplomatice, sunt peste 3000, iar plicurile care au ajuns în țară care sunt preluate de Poșta Română sunt cica 18.000, deci în total vreo 21.000 de voturi din 35.000”, a mai spus prim-ministrul Ludovic Orban.

Sute de plicuri cu voturi au ajuns după 3 decembrie

Ludovic Orban susține că după data de 3 decembrie au ajuns câteva sute de plicuri cu voturi prin corespondență.

„Au ajuns un număr de câteva sute de plicuri cu voturi exprimate care au venit după data de 3 decembrie, ele nu pot fi considerate valide pentru că așa spune legea. Tocmai din cauza aceasta când li s-a comunicat că votul nu este valid, li s-a comunicat că pot vota și fizic. E posibil să fie din cauza serviciilor poștale din țările respective. Îi rog pe cetățenii cărora, poate nu din cauza lor, cei mai mulți, nu li s-a validat votul, să-și exercite votul în cursul zilei de mâine. Asta e procedura legală care a fost instituită, ea trebuie îmbunătățită ”, a precizat Ludovic Orban.

”Legea votului prin corespondență trebuie îmbunătățită”

Ludovic Orban a mai spus că legea privind votul prin corespondență trebuie să fie îmbunătățită.

„Legea sigur este cea făcută de Parlament. Aici trebuie o modificare care să permită cetăţenilor să aibă un termen limită în care să transmită plicul, pentru că am avut situaţii, e adevărat, inclusiv eu am prieteni care mi-au spus că au trimis cu 12 zile înainte de data de 3 decembrie şi serviciul poştal din ţara respectivă nu a ajuns la ambasadă până în data de 3. (...) Deşi suntem în condiţii de pandemie, am reuşit prin eforturile MAE, prin cele ale domnului ministru Aurescu, a misiunilor noastre diplomatice, să constituim un număr impresionant de secţii de votare. Sunt cu peste 300 de secţii mai multe decât la alegerile parlamentare din 2016, în condiţii de pandemie”, a mai explicat Orban. 

”Nu este o responsabilitate a Poştei sau a AEP”

Ludovic Orban a mai spus că nu se poate vorbi de o responsabilitate a Poştei Române, a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) sau a Biroului Electoral al secţiilor de votare din străinătate în cazul plicurilor cu voturi transmise din diaspora care au ajuns după data de 3 decembrie.

"Uitaţi-vă cam care a fost procentul de exprimare a votului raportat la numărul de cereri validate şi numărul de plicuri care au fost transmise. Sigur că poate sunt foarte mulţi care nu au votat. Chiar mi se pare un subiect care este tratat fără a se verifica cadrul legislativ şi fără a se şti cu precizie ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce s-a întâmplat este cert - 21.000 şi ceva au votat şi peste o mie de persoane, din motive care urmează a fi verificate... plicurile pe care le-au transmis au ajuns după data de 3 decembrie", a mai spus Orban, la ieşirea de la sediul MAI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Ludovic Orban aruncă vina în seama celor care au votat prin corespondenţă: Poate au uitat să voteze după ce au primit plicul