Antena Meniu Search
x

Video Marele plan PSD-PNL pentru alegerile din 2024: reînvie USL sub numele "Blocul Democrat". Şi-ar fi împărţit până şi funcţiile de preşedinte şi premier

PSD si PNL vor să-şi împartă puterea și după alegerile de anul viitor. Lideri din ambele partide negociază în secret o alianţă care ar urma să se numească Blocul Democrat. Liberalii şi social-democraţii îşi propun să obţină funcţiile de preşedinte, premier dar şi un număr record de şefi de consilii judeţene şi primari. Discuţiile sunt însă extrem de complicate. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 11.01.2024, 19:13

Vezi și

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă recunosc faptul că, la vârful Coalitiei de guvernare, se poartă discutii în cerc restrâns. Scopul ar fi ca PSD si PNL să meargă brat la brat si să zdrobească Opozitia în toate cele patru bătălii electorale din 2024. Negocierile se complică atunci când vine vorba despre candidatul comun pentru Palatul Cotroceni.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: "De obicei, în politică niciodată să nu spui niciodată. Nu este o decizie, este o discuţie. Este posibil, nu este posibil!"  

Nicolae Ciuă, preşedintele PNL: "Mai este până acolo! Dacă discutăm de o coerenţă a întregului an electoral, poate să ajungă şi în acest punct." 2 15

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: "O variantă de compromis ar fi un tandem Nicolae Ciucă - Marcel Ciolacu. În acest scenariu, spun surse politice, PSD şi PNL ar urma să îşi împartă funcţia de preşedinte şi cea de premier. Unul dintre partide ar da candidatul la prezidentiale, celalalt va da premierul după alegerile de anul viitor."

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, prim-ministru: "Au fost discuţii şi de liste comune! Nu vorbim de un USL doi. În cazul în care noi simţim că românii au încredere în Coaliţie putem veni cu un program de ţară şi cu o abordare comună anul urmator."

Un nou USL, sub un alt nume

USL doi ar urma să poarte acum un nume diferit. PSD si PNL ar vrea să folosească numele de "Blocul Democratic", iar Alianta lor să lupte cu partidele considerate extremiste din politica românească. Mai exact, să ia faţa AUR. 

George Simion, preşedintele AUR: "Adversarul nostru normal este acest aşa zis Bloc Democratic. Salutăm intenţia de apariţie a acestui Bloc. Ne bucură. Vrem o competiţie echitabilă în care AUR sunt convins ca o sa bata Blocul."

Liderii PSD si PNL si-au făcut calcule si speră să îşi împartă frăteşte consiliile judetene şi primăriile marilor oraşe din România. 

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: "Surse politice spun că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar fi dat acceptul pentru negocieri. Cu alegeri locale într-un singur tur, PSD şi PNL vizează să îşi împartă România după alegeri. Liderii celor doua partide vor să câştige 90% dintre CJ-uri si 80% primării."

PSD si PNL au făcut alianţă si în anul 2012. Uniunea Social Liberală a zdrobit atunci PDL-ul lui Traian Băsescu şi Vasile Blaga. În 2012, USL a câstigat alegerile parlamentare cu 60% din voturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Alegeri parlamentare 2024 » Marele plan PSD-PNL pentru alegerile din 2024: reînvie USL sub numele "Blocul Democrat". Şi-ar fi împărţit până şi funcţiile de preşedinte şi premier