Antena Meniu Search
x

Video Guvernul, cu ochii pe evazioniştii fiscali: Vor fi date amenzi mai mari şi trei sferturi din averile nedeclarate vor fi confiscate

Guvernul pregăteşte un plan pentru combaterea evaziunii fiscale, estimată la 16 miliarde de euro pe an. Fiscul va da amenzi de cel puţin 10 ori mai mari pentru evaziune fiscală. Tot ca să umple gaura din buget, va confisca trei sferturi din averile nedeclarate. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 11.09.2023, 21:22

Vezi și

Guvernul speră să aducă peste două miliarde şi jumătate de lei în plus la buget, anul viitor, prin noile măsuri. 

Marcel Boloş - ministrul Finanţelor: Amenda nu va mai fi una simbolica. În general avem amenzi intre 5.000 si 30.0000 de lei, sistemul si valoarea amenzilor vor creste substantial, faptele contraventionale se actualizeaza. 

Vor fi date amenzi mai mari şi trei sferturi din averile nedeclarate vor fi confiscate

În plus, de la 1 ianuarie 2024 amenda fiscală va trebui plătită integral. Dispare posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în 48 de ore. În locul avertismentelor, inspectorii vor da direct sancţiuni. Şi vor fi fi cu ochii pe aşa-numitele greşeli care păgubesc statul.

Pe acelaşi subiect

Marcel Boloş - ministrul Finanţelor: Ne vom uita cu atentie daca astfel de situatii in care facturile eronate sunt ca urmare a unor erori materiale sau cu intentia de a prejudicia bugetul de stat. 

Tot de la anul, fiscul va confisca 70% din averile nejustificate şi bunurile nedeclarate, faţă de 16% acum. 

Marcel Ciolacu - premierul României: Combaterea evaziunii va fi o prioritate şi ridicata la un nivel de lupta la nivelul statului roman. 

Gabriel Biriş - expert fiscal: Orice măsura pentru combaterea evaziunii nu putem decat sa o salutam, dar vrem sa vedem si rezultate. 

Cea mai mare problemă a României este, însă, colectarea TVA, o importantă sursă de bani la buget. O treime din taxă nu ajunge, însă, în buget. Nu avem un sistem informatic modern, prin care dările să fie uşor de plătit, iar infracţiunile, depistate uşor. Datele fiscale sunt centralizate într-un sistem informatic vechi de 25 de ani. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: România pierde din evaziune fiscala 16 miliarde de euro pe an, adică peste 500 de euro pe secundă, bani care ar fi putut fi investiți în școli, autostrăzi și spitale. Am putea construi, spre exemplu, 1.600 de kilometri de autostrada anual sau 800 de școli cu câte 50 de săli de clasă. Suma ar ajunge și pentru 32 de spitale regionale. Dacă ne referim la marile proiecte de investiții aflate în derulare, cu 16 miliarde am putea construi magistrala de metrou spre Aeroport - 1,4 mld euro -, autostrada Ploiești Brașov - 5,5 mld euro -, spitalele regionale Iași, Craiova și Cluj - 1,6 mld - și tot ne-ar rămâne bani pentru 500 de creșe noi.

Pentru a combate evaziunea fiscală, executivul va introduce de la 1 ianuarie factura electronică obligatorie pentru tranzacţiile între firme, iar de la jumătatea anului viitor sigiliul electronic al mărfurilor. Reguli mai stricte vor fi impuse şi pentru înfiinţarea societăţilor comerciale, folosite de multe ori ca "societăţi fantomă" prin care statul este păgubit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Guvernul, cu ochii pe evazioniştii fiscali: Vor fi date amenzi mai mari şi trei sferturi din averile nedeclarate vor fi confiscate